Koronavírus: mától egy hónapos zárlat van Németországban

Életbe léptek hétfőn Németországban az újabb járványlassító korlátozások, amelyek révén a kormányzati remények szerint a hónap végéig stabilizálódik, majd csökkenni kezd az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek napi száma, és enyhül az egészségügyi ellátórendszer terhelése - írja az MTI. Egyszerre legfeljebb tíz fő lehet együtt, a szolgáltatók többségének be kellett zárni.
Domokos Erika, 2020. november 2. hétfő, 13:19
Fotó: Pixabay

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok október végi megállapodásában rögzített előírások nagy részét a legtöbb tartományban változtatás nélkül ültették át a helyi szabályozásba, de vannak eltérések is.

A legfőbb új szabály, hogy a fertőzésveszéllyel járó közvetlen testi kapcsolatok csökkentése céljából legfeljebb két háztartás tagjai és maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Berlinben ezt azzal a módosítással vezették be, hogy a 12 éven aluli gyermekeket nem kell beleszámolni a csoport tagjai közé. Hamburgban felmentést kapnak az előző kapcsolatból származó gyerekeket új családjukban nevelő párok és gyermekeik alkotta, úgynevezett mozaikcsaládok. Brémában lazább helyett szigorúbb előírást vezettek be, nem tíz, hanem csak öt ember találkozhat.

Egyelőre november végéig szólnak az intézkedések

A fertőződések számának exponenciális, robbanásszerű emelkedése miatt elrendelt korlátozások egyelőre november végéig érvényesek. Országszerte egységesen vonatkoznak az idegenforgalomra és a vendéglátásra, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és az éttermek csak elvitelre főzhetnek.

Felfüggesztik a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. Ezen a területen is vannak különbségek tartományok között, például Szász-Anhaltban az állatkertek és a botanikus kertek nyitva tarthatnak, Berlinben pedig szabad téren továbbra is sportolhatnak együtt a 12 éven aluli gyerekek, legfeljebb tízfős csoportokban.

A legtöbb szolgáltatónak be kellett zárni

A legtüA zárlat a vendégekkel, ügyfelekkel közvetlen testi kapcsolatban dolgozó szolgáltatókra is vonatkozik, így a főszabály szerint a fodrászokon és a gyógytornászokon kívül minden ilyen szakember kényszerszünetet tart. Viszont Türingiában és Szászországban az eddigi fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett tovább dolgozhatnak a kozmetikusok, Szász-Anhaltban a szépségszalonok mellet a szoláriumok is nyitva tarthatnak novemberben.

A tevékenységüket kényszerből felfüggesztő cégek és egyéni vállalkozók kártérítést kapnak. Ez ötvennél kevesebb embert foglalkoztató vállalatoknál a tavaly novemberi bevétel 75 százalékát jelenti, a nagyobb cégeknél az állami támogatásokról szóló európai uniós szabályokhoz igazítják a kártérítést.

Az iskolák nyitva tartanak

A közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere továbbra is működik, az utóbbi hónapokban bevezetett fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 12 097 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez az egy héttel korábbi 8685 eset csaknem másfélszerese.

A járvány kezdete óta 545 027 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 49-cel nőtt, 10 530-ra.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, vasárnapi adatai szerint 1,13. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 113 embernek adja át a kórokozót.

A Covid-19 miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, ugyancsak vasárnapi adatok szerint egy nap alatt 117-tel emelkedett, 2061-re. Nagyjából minden második beteg - 1086 ember - gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy több mint hat százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Számuk gyorsan emelkedik, az előző keddi 1362-höz képest csaknem hétszázzal nőtt - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.11.03 08:08

@tretyakov:
"ezek a senkiházi náciutódok csinálták meg a káoszt. "
A politika csak zavarosban tud nagyon halászni. Nálunk sincs ez máshogy.
Egyébként ez a hozzáállás, hogy "leszarom a másikat, csak nekem jó legyen" nem éppen megfelelő.
Attól, hogy te nem látsz semmit, nem jelenti azt, hogy nincs is. Lehet, hogy pont az eddigi intézkedéseknek köszönheted, hogy egyetlen gyerek se lett pozitív, de jajj meg ne forduljon akár ilyesmi a fejedbe, mert mindenki hülye, csak te vagy helikopter.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2020.11.03 07:59

@Eva Nagy 55: Nem , nem így kellene. Inkább ne csinálnának semmit.Én itt élek és nem látni az egészböl semmit, egyetlen gyereknél sem volt a teszt pozitív, mégis maszkot hordatnak a szerencsétlenekkel.
Kia a faszomat érdekel Berlin meg München, az ország nagy részén normálisan megy az élet csak ezek a senkiházi náciutódok csinálták meg a káoszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.11.02 19:11

németországban 720 ezer kórházi ágy van, ebből 28 814 intenzív ágy.

ebből a mai napon 7893 intenzív ágy szabad , 20 921 ágy foglalt.

a 20 921 intenzíven ápolt betegből 2243 koronavírusos, míg 18 678 ágyon nem koronavírusos beteg fekszik.

az előb néztem utána az adatoknak, ezek november 2-ai, azaz mai adatok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Eva Nagy 55, 2020.11.02 17:58

Nálunk is így kellene! Vagy az a cél hogy minél több ember haljon meg?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html