Az utóbbi 25 évben most először hirdettek sztrájkot a spanyol orvosok, akik nem fizetésemelést, hanem jobb körülményeket és elismerést szeretnének - derül ki a koronavírus-járványról szóló európai összefoglalójában a Euronews.

Nadia Garcia gyerekorvos közölte: "Természetesen igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, de folyton többet várnak el tőlünk mindenfajta kompenzáció nélkül. Nem az anyagiakra gondolok, hanem stabilitásra, szakmai elismerésre. Az ezek hiánya miatti elégedetlenség egyre nagyobb lesz."

A genfi székhelyű "Ápolók Nemzetközi Tanácsa" (ICN) igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozók az életüket kockáztatják a járvány elleni küzdelemben. "Látjuk az emelkedő fertőzöttségi adatokat, nem kivételek ez alól az egészségügyi dolgozók sem. Becslésünk szerint a világon több mint öt és fél millióan fertőződtek már meg közülük, és sokan sajnos meg is haltak" - figyelmeztet Howard Catton, aki szerint problémát jelent az egészségügyben a munkaerőhiány is.

Az Euronews körképe szerint ismét kritikus a helyzet Olaszországban, a lombardiai sürgősségi osztályok vezetője a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette a kórházak telítettsége miatt.