Lázadnak a lengyel postások a levélszavazás ellen

A lengyel postások fontolgatják, hogy sztrájkba lépnek, miután a kormány és a parlament a szavazással járó kockázat miatt postai levélszavazással akarja lebonyolítani a májusi elnökválasztást, mit sem törődve az ezzel járó terhekkel és veszélyekkel.
Barabás Júlia, 2020. április 13. hétfő, 18:37
Fotó: Getty Images

A második legnagyobb szakszervezet Lengyelországban, az OPZZ, elutasítja azt az ötletet, hogy levélszavazással bonyolítsák le a május 10-ei elnökválasztást - írta a Rzeczpospolita. A postásokat képviselő érdekvédők szerint a dolgozóknak 30 millió ezzel összefüggő küldeményt kellene továbbítaniuk, ami ilyen rövid idő alatt elképesztő terhelést jelent. És ez még nem minden.

Az OPZZ szerint ez a munka nagy veszélyt jelent a Lengyel Posta (PP) dolgozóinak életére és egészségére, illetve a küldeményeket átvevő lengyelekére is. A munka 25 ezer postást érint, akiknek rövid idő alatt kellene tetemes mennyiségű csomagot, csaknem 20 millió címre kézbesíteni. Ez minden kézbesítő esetében több tíz ezer kapcsolatfelvételt jelent, sok esetben koronvírus-fertőzéses ügyféllel.

A postások internetes fórumokon mutatnak rá, hogy nem látták el őket megfelelően maszkokkal, kesztyűkkel és fertőtlenítő szerekkel. Eközben minden nap ügyfelek százaival kerülnek összeköttetésbe, tehát nagyon veszélyeztetettek a járványtól. Rajtuk keresztül ugyanez vonatkozik családtagjaikra is. Mindezek miatt a postások körében egyre gyakrabban kerül szóba a sztrájk lehetősége. A lengyel Posta válaszolta aggódó a dolgozóinak, hogy a "borítékos" szavazás még csak ötlet.

HOZZÁSZÓLÁSOK