Roberto Speranza közölte, hogy szombattól ismét színekkel jelölt övezetekre osztják fel az országot a járványterjedés veszélyességének fokozatai szerint. A november óta alkalmazott vörös, narancssárga és sárga régiók mellett a fehér zónákat is bevezetik, ahol eltörlik a korlátozásokat, közöttük a kijárási tilalmat, egyedül a szájmaszkviselet marad érvényben. A fehér térségekben a reprodukciós rátának egyes érték alatt kell lennie úgy, hogy a fertőzés 100 ezer lakosra mért előfordulása nem lépi túl az ötvenet. Jelenleg ezeket a feltételeket Olaszország egyetlen régiója sem teljesíti.

Ismételt zárás Lombardia és Emilia Romagna tartományra vonatkozhat. Az alacsonyan járványveszélyes, vagyis sárga övezetekben a múzeumok újranyitására készülnek. A végleges intézkedésekről a szerda esti kormányülésen határoznak. A tavaly január 28-tól folyamatosan meghosszabbított vészhelyzetet egyelőre április végéig hagyták érvényben.

Ezzel egy időben a halálos áldozatok száma túllépte a 80 ezret az országban. A járvány első hullámában, tavaly február és június között 33 ezren hunytak el, azóta majdnem további ötvenezren. Az utóbbi egy nap alatt 507 beteg veszítette életét a keddi több mint hatszáz után.

Az egészségügyi tárca adatai szerint december utolsó napjaitól már több mint 800 ezer oltást adtak be. Az országba eddig érkezett 1,4 millió Pfizer-BioNTech-oltás és a majdnem ötvenezer adagos Moderna-szállítmány több mint ötven százalékát használták fel.

A közép-olaszországi Lazio tartomány vezetése bejelentette, hogy január végétől megkezdik a nem idősotthonokban élő 80 év felettiek oltását, akiknek a száma több mint 400 ezer.

Az argentin sajtó úgy értesült, hogy az elsők között szerdán a 84 éves Ferenc pápát is beoltották a Vatikánvárosban is megkezdődött vakcinázásban.