Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kirúgták a koronavírus kitörésének központjában lévő Vuhan két legfontosabb kínai tisztviselőjét, Hupej tartomány párttikárát és járványügyi felelősét. Egy nap alatt közel 15 000 új esetet regisztráltak a héten a WHO által Covid-19 névre keresztelt vírusnál: ennek oka, hogy felülvizsgálták a fertőzések regisztrálásának módszertanát. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a járványhelyzet javult volna, mivel egyetlen nap alatt 242 fővel nőtt a kínai halálesetek száma, az áldozatok száma összesen így már meghaladta az 1300-at. A fertőzéses esetek száma 60 000-re emelkedett Kínában - írja a Bloomberg.

Japán partjainál a vesztegzár alatt lévő Diamond Princess tengerjáró hajóról újabb fertőzések jelentettek: csütörtökön további 44 esetet regisztráltak, így a fertőzések összesített számát 218-ra emelkedett itt.

Hongkong vezetése pedig úgy döntött, legalább március 16-ig meghosszabbítja az iskolák bezárását.

Egyre nehezebb a vuhani orvosoknak

A súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elleni küzdelem rendkívüli nehézségeket jelent a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanban működő kórházaknak és dolgozóiknak - derül ki a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap cikkéből az MTI szerint.

A Peking Hszieho Kórház Vuhanba delegált orvosa, Han Ting azt közölte, hogy a védőruházatban dolgozó szakemberek a műszak alatt sem inni, sem enni nem tudnak. "Mivel a mosdóba sem mehetnek el, ezért pelenkát vesznek fel, de tisztálkodni is csak a műszak lejárta után tudnak. A kritikus állapotban lévő betegek ellátását végző ápolók 4-6 órás műszakokban dolgoznak, míg az orvosok 6-8 óránként váltják egymást az intenzív osztályokon" - ismertette a helyzetet.

Miközben azonban a vuhani kórházakban egyre nagyobb energiát és forrásokat fordítanak a koronavírusos betegekre, a más betegségben szenvedőkre egyre kevesebb figyelem jut. A SCMP beszámolója szerint a Vuhanban sürgős ellátásra szoruló rákbetegek, illetve egyéb egészségügyi problémákkal, például asztmával vagy epilepsziával küzdő páciensek ezrei várakoznak hiába. Közülük sokan elkeseredésükben a kínai Twitterként is ismert Weibo mikroblogon osztják meg panaszaikat.

Csütörtökön a kínai hadsereg újabb 2600 katonaorvost és ápolót küldött Vuhanba, ahol velük együtt immár a négyezret is meghaladja a 11 milliós városban szolgálatot teljesítő egészségügyi kontingens létszáma - jelentette a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

Tesztelhető az oltás

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este genfi sajtótájékoztatóján Szumja Szvaminatan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető kutatója.

Szvaminatan a Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus elleni gyógyszerek és védőoltások kifejlesztésének elősegítésére szervezett kétnapos genfi konferencia befejezése után tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. A zárt ajtók mögött tartott tudományos fórumon mintegy 400 szakértő vett részt a világ számos országából.

"Már négy lehetséges vakcina kidolgozása folyik. Valószínű, hogy az elsőt vagy a másodikat három-négy hónapon belül elkezdik tesztelni embereken is"  - fogalmazott a kutató.

Egy negyedév múlva vége lehet a járványnak

Nyárra várhatóan vége lesz a koronavírus járványnak, de addig a százezret is elérheti a fertőzöttek száma - közölte Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa csütörtökön a köztévén az MTI szerint.

Magyarországon továbbra sem diagnosztizáltak senkit a Covid-19 okozta fertőzéssel.