Koronavírus: Európában eljöhetett a várva várt fordulat

Világszerte már majdnem 2,5 millió ember fertőzödött meg az új koronavírussal a járvány kezdete óta, de a korábbi nagy gócokban - Spanyolországban és Olaszországban - már csökkenő trendekről beszélnek. Magyarországon még felfutó szakaszban van a járvány, de a térségben Ausztria és Szlovénia is túl lehet már a nehezén.
Szabó Dániel, 2020. április 20. hétfő, 11:17
Fotó: AFP - Egy koronavírusos betegeket ellátó spanyol orvos a műszakja végén.

A Covid-19 betegség járványának januári kezdete óta 2 404 249 embert fertőzött meg, közülük pedig 165 ezer ember már belehalt a kitörésbe a hivatalos adatok szerint. Az aktív esetek száma jelenleg meghaladja az 1,6 millió főt, és naponta nagyjából 40-50 ezer fővel nő az új megbetegedések száma, a folyamattal párhuzamosan emelkedik a gyógyultak aránya is: mostanra már majd' 625 ezer emberre mondják, hogy felépült a kórból, vasárnap pedig már közel 30 ezer főről állapították meg, hogy átesett a betegségen, miközben a múlt hét elején még 20-22 ezres napi növekedést tapasztaltak.

A hivatalos adatoknál a szakértők szerint jóval több fertőzött lehet a világban, általában azt mondják, hogy tízszerese a valódi szám a teszteken megfogott fertőzésekének. Az adatrögzítés pedig sok országban bizonytalan, nehezen megoldható - például Afrika nagy részén -, valamint felmerül, hogy sok rezsim kozmetikázza a tényleges számokat.

Utóbbi elméletet táplálja az, hogy Kína hirtelen hozzáadott 1 293 halálos áldozatot az eddigi statisztikáikhoz a hétvégén. Az érvelésük alapján erre azért került sor, mert Vuhanban, mikor a járvány a legintenzívebb volt, a kórházak rosszul kezelték az adatokat, és mostanra derült ki, hogy sokak eddig nem kerültek be a hivatalos számításokba. Kínában így összesen 4 632 ember életét vette el a SARS-CoV-2. vírus. Ahogy arra az Asia Times cikkében kitér, egyre többen gondolják úgy, hogy sokkal több lehet a halottak tényleges száma és bírálják Kínát a titkolózás miatt, melyet a betegség elleni küzdelem elején tanúsított.

Most a leggyorsabban az Egyesült Államokban nő a megbetegedések száma: már több mint 770 000 esetben diagnosztizálták a betegséget, egy nap alatt majdnem 26 ezer új fertőzöttet azonosítottak. Hogy érződjön mennyire súlyos a járványhelyzet az USA-ban, jól mutatja, hogy az amerikaiknál találták meg a világ új fertőzöttjeinek közel 58 százalékát.

Ha az Egyesült Államok adatait nem számítják a többihez, akkor vasárnap többen gyógyultak meg a világ más tájain, mint ahányan elkapták a Covid-19-et.

Viszont az USA-ban is vannak örömteli hírek, mivel a leginkább sújtott New York államban enyhén csökkent az elhalálozások száma az előző hétvégéhez viszonyítva. Andrew Cuomo kormányzó pedig bejelentette, hogy átfogó antitestes ellenőrzésbe kezdenek, hogy meglássák, hányan eshettek át ténylegesen a betegségen - derül ki a CBS News hírfolyamából.

Egy amerikai férfi egy mintavételi sátor előtt.
AFP/Getty Images North America

Mintha Nyugat-Európa eredményes lenne

Németország saját utat járt a koronavírus-járvány kezelésében, amelynek lényege az volt, hogy tömeges tesztelésbe kezdtek és megpróbáltak minél több fertőző embert kiszűrni, hogy így lassítsák a járvány terjedését. Ez pedig odavezetett, hogy ugyan 145 794 megbetegedést diagnosztizáltak vasárnap estig, amivel a világon itt van az ötödik legtöbb fertőzött, de valójában tömegesen mutatták ki a betegséget olyanoknál is, akik nem is produkáltak komolyabb tüneteket, az enyhe lefolyás miatt a kór aktív terjesztői lettek volna.

Ennek köszönhetően az országban jóval több a gyógyult (87 500 fő), mint az éppen betegként nyilvántartott ember (53 646). A halálozások száma is relatív alacsony: eddig 4648 ember esett áldozatul a koronavírusnak - olvasható ki a FAZ statisztikáiból.

Más a helyzet a szomszédos Franciaországban, ahol eleinte a szokásos módon, az erős tüneteket mutatóknál indult meg a tesztelés, viszont más országokhoz képest hamar döntöttek a járványügyi korlátozások bevezetéséről. Vasárnap már úgy tűnt, hogy ez a módszer is hatásos lehetett: mindössze 395 új halálesetet jelentettek az országból, ami március 23. óta a legkisebb szám, de már a múlt héten folyamatosan csökkent az új áldozatok napi száma, ahogy folyamatosan csökkent a kórházakban intenzív kezelést igénylők aránya is.

Kijárási korlátozások Párizsban: pár ember lézeng csak az Eiffel-toronynál.
Getty Images

A helyzet annyira biztatónak tűnik az országban, hogy Edouard Philippe miniszterelnöknek külön sajtótájékoztatót kellett tartania a France24 szerint, amelyen arról beszélt, hogy bármennyire is jók ezek a hírek, senki se próbálja meg a karantén intézkedéseket elhagyni. Franciaországban van a hatodik legtöbb fertőzött a világon, de a járvány leginkább Párizsra és környékére, az Ile-de-France régióra koncentrálódik. Az országban eddig 112 606 esetben diagnosztizálták a Covid-19-et, viszont az aktív esetek száma csak 56 310. Gyorsabban nő naponta már a gyógyultak száma, mint a halálos eseteké.

Olaszország az elején leginkább sehogyan sem kezelte a járványt, aztán viszont teljes kijárási tilalomba kényszerült, de most már talán túl lehet a nehezén. Vasárnap már második napja ötszáz alá esett az új halálos áldozatok száma, de a teljes szám már így is 23 660-ra emelkedett. Viszont újonnan is csak 486 beteget azonosítottak vasárnapra az il Messagero szerint, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy egy nappal korábban még 800-nál is több beteget diagnosztizáltak. Már a 47 ezer főt is meghaladja a gyógyultak száma, miközben az aktív eseteké 108 ezren áll. Összesen 180 ezer fertőzöttet találtak eddig Olaszországban.

A helyzet javulása miatt már elindult a tervezgetés, hogyan nyitják újra az országot: május 4-én egyes iskolák, valamint új boltok is kinyithatnak, lazítanak a kijárási korlátozásokon is északon.

Csökkent a nyomás az olasz egészségügyi ellátórendszeren.
Getty Images

Hasonlóan jó hírek érkeztek Spanyolországból is, amely a világ második legfertőzöttebb országa a hivatalos adatok szerint. Vasárnap már mindössze csak 410 ember halt meg, ami egy hónapja a legalacsonyabb szám, pedig szombaton még 565 megerősített haláleset történt a betegség miatt. Az összes áldozat száma sajnos megközelíti a 20 500-at a járvány kezdete óta. Viszont vasárnapra a gyógyultak száma 77 357-re nőtt, ami jelentős növekedést jelent, ahogy az is örömteli, hogy csak 4 218 új megbetegedést rögzítettek, ami már csak 2,2 százalékos növekedés az előző napi 3 százalékhoz képest. A helyzet miatt április 27-én - az El País szerint - a kormány egyeztetéseket kezd a járványügyi intézkedések lazításáról.

Magyarország szomszédságában is van jó hír

Eközben Magyarországon újabb 68 embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ezzel 1984 főre nőtt a beazonosított betegek száma. Elhunyt 10 ember, amellyel számuk 199-re nőtt.  A hivatalos tájékoztatás szerint 811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 60-an vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap arról beszélt, hogy május 3-ra futhat fel a csúcsára a járvány. (Részleteket itt olvashat.)

Járványügyi mintavételre tartó magyar mentő.
AFP/Pool

Hétfő reggelre jelentősen javult a helyzet Ausztriában is a der Standard szerint: az eddig összesen diagnosztizált 14 710 Covid-19 beteg közül már 10 501 embert tartanak nyilván gyógyultként, ami 2,5-szerese az aktív esetekének. Még 3760 fertőzött szerepel a hivatalos statisztikákban. A halálos áldozatok száma mindössze 452 fő, pedig az országban alakult ki az egyik gócpont, ahonnan Európa más részeire gyorsan átterjedt a betegség. Nem meglepő, hogy már a bécsi kormány is az ország újranyitását készíti elő, hétfőtől kiszélesítve a nyitvatartást új bolttípusokra is.

Szlovákiában még mindig úgy számolnak, hogy lassú felfutása van a járványnak úgy, hogy vasárnap újabb 72 fertőzöttet találtak, így a kitörés kezdete óta már 1161 esetben azonosították a betegséget. Viszont északi szomszédunkban nem állnak le a tömeges teszteléssel, már 44 276 mintát vettek le. A halálozási adatok pedig alacsonyak, bár vasárnap újabb beteg hunyt el, de az összes áldozat száma még mindig csak 11 fő - derül ki a Pravda.sk összefoglalójából.

A szlovák hatóságok jelenleg a szegény- és romatelepeket tesztelik intenzíven, mert itt a látencia nagyobbnak tűnik. A szűréssel akarják elejét venni, hogy innen újraindulhasson a járvány az enyhe lefolyású esetek mit sem sejtve adják tovább a vírust. Az új esetek nagy részénél sem tapasztaltak komoly tüneteket.

Egy katona egy szlovákiai roma férfitől vesz mintát.
Getty Images

Ukrajnában viszont még nincsenek túl a járvány nehezén: hétfő reggelig 5710 megbetegedést regisztráltak, már 151 ember életét követelte a kitörés. Az országban minden ötödik fertőzött egészségügyi dolgozó (1074 fő) - írja a Kyiv Post. Egy nap alatt 261 új megbetegedést azonosítottak.

A halálos áldozatok száma 451-re nőtt Romániában hétfőre, vasárnapi adatok szerint egy nap alatt 328 új koronavírusos esetet jegyeztek fel. A nyilvántartott fertőzöttek száma 8746-ra emelkedett - írja a Maszol.ro portál. Az egészségügyi miniszter, Nelu Tataru vasárnap ettől még arról beszélt, hogy ugyan jelenleg is növekedőben van a koronavírus-fertőzések száma Romániában, azonban "ez a növekedés lassú".

Szerbiáról a Magyar Szó azt közölte, vasárnapig 24 óra alatt öt személy vesztette életét Covid-19 fertőzés következtében, így a járvány kezdete óta 122 beteg hunyt el országunkban. Újabb fertőzéseket is regisztráltak, tegnap délután három óra óta 2673 személyt teszteltek, akik közül 324-nél mutatták ki a vírus jelenlétét. Az eddigiekben összesen 38701 személyt vizsgáltak ki országunkban: jelenleg 6318 fertőzöttet tartanak nyilván. A betegek közül 3900-an kórházi kezelésre szorultak, lélegeztetőgépen 120-an vannak. A járvány kitörése óta 753 személy gyógyult ki a fertőzésből.

Ismét nőtt vasárnap az új megbetegedések száma Horvátországban, viszont 39 főnél mutatták ki a Covid-19-et, amivel már 1871-re emelkedett az összes fertőzött száma. Viszont gyorsabban nő a gyógyultaké: már 709 fő épült fel a betegségből, vasárnap újabb 94 embert nyilvánítottak egészségesnek - derül ki az Index.hr összefoglalójából.

Bár a szakértők szerint összességében javul a helyzet a balkáni országban, május 18-ig meghosszabbították a korlátozások egy részét: addig nem lehet tömegrendezvényeket tartani, korlátozzák, hány fő lehet a temetéseken, esküvőkön, zárva maradnak a játszóterek, valamint elmaradnak a sportesemények is. De a tartományok közötti mozgást egyre inkább lazítják: már különleges engedélyek nélkül lehet mozogni a legtöbb megyében - írja a portál.

Szlovénia átfogó szerológiai vizsgálatot indít az országban hétfőtől, hogy világosabb képet kapjon a járvány kiterjedéséről és a Covid-19 megbetegedések valós számáról. Szombatról vasárnapra 13-mal, 1330-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, négy újabb beteg hunyt el, ezzel 74-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 41 265 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 26-ot ápolnak intenzív osztályon - derül ki a Delo.si cikkéből, de összességében az ország kifelé tarthat a járványból.

A járvány terjedését ezen a folyamatosan frissülő térképen követheti:

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2020.04.20 21:03

@krix7:
Hihetetlenül xar ez a kommentablak, a törölt szövegeket is hozza...

Ha így lett, akkor folytatom:
Az, hogy túl vannak a nehezén csak annyit jelent, hogy pillanatnyilag nem olyan sok megbetegedésük van.
1M emberre jutó beteg:
Magyarország: 205
Szlovénia: 642
Ausztria: 1643

Mindig xopatjatok magatokat es egymast :))
Kormanyod telibexarja azt,ha valaki megfertozodik. :)) Lasd:idosek otthona.
Nincs szandekaban teszteket csinalni. :))
Ami van adat,az szintugy latvanyvilagnak van,hogy elmondjak azt a birkaiknak,hogy csinalnak par tesztet. :)) Ezzel meg van nyugtatva es at van qrva a egybites fejuk. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.04.20 17:34

Látom ezen az oldalon tombol a szellemiség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.04.20 16:39

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2020.04.20 16:37

A 2019/2020 as influenza szezonban eddig kb 800 millióan fertőződtek meg és 450 ezer és 1,2 millió között van eddig a halálos áldozatok száma (még fut a világban ugyanis).

Most akkor miért van az, hogy egy ilyen ehhez képest teljesen marginális betegséggel egész nap folyamatosan foglalkozunk, mindent beáldozunk...
és minden más eü ellátást lényegében beszüntetünk Magyarországon.. ???

Érdekes nem ??!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.20 15:25

@krix7: "1M emberre jutó beteg:
Magyarország: 205
Szlovénia: 642
Ausztria: 1643"

Mert nálunk tizedannyit se tesztelnek mint pl. Ausztriában, Móricka. A putrid 50 kilométeres körzetében nincs is lehetőség tesztelésre, ha volna, már te is tudnád hogy fertőzött vagy.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html