Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban Czempin település egyik lakosa április 19-én biciklitúrára ment a családjával, de a rendőrök megállították, és 500 zlotys (40 ezer forint) büntetést szabta ki rá, mert nem viselt maszkot. A férfi vitatta az intézkedés jogosságát, erre a rendőrök újabb váddal éltek, nevezetesen, hogy fontos indok nélkül hagyták el az otthonukat. Az ügyből pereskedés lett - derült ki a Gazeta Wyborcza cikkéből.

A bíróság a hatósággal szemben az állampolgár mellé állt. Agnieszka Olszewska bírónő hangsúlyozta, hogy a kormány szigorítása jogtalan volt: az alaptörvény garantálja az állampolgároknak szabad mozgási lehetőségét, amit csak törvénnyel lehet korlátozni, nem pedig rendelettel. Olszewska felhívta a figyelmet arra is, hogy milyen jogi alapra hivatkozott a kormány

E szerint megelőző intézkedésekről volt szó, ám ilyen korlátozást csak a beteg személyek és a betegséggel gyanúsíthatók esetében lehet alkalmazni A maszk hordásának előírásában azt kifogásolta a bírónő, hogy általános, egyetemes jellegű szabályként fogalmazták meg, ezért betarthatatlan. Elkerülhetetlen, hogy lépten-nyomon megsértsék. Például vajon miért nem büntet a hatóság akkor, amikor a választási gyűléseken maszk nélkül jelennek meg közszereplők.