A SARS-CoV-2 elleni védekezésről szóló szerdai tanácskozáson minden bizonnyal "egyetértés lesz a kulcskérdésben, abban, hogy nem lehet elkerülni az országos zárlat újbóli meghosszabbítását" - idézte Stephan Weil alsó-szászországi kormányfőt az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete - és a szövetségi kormány vezetőinek közös értekezletét felvezető összeállításában az ARD országos köztelevízió.

A társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét december közepe óta befagyasztva tartó korlátozások lazításáról csak akkor lehet szó, ha meg lehet ítélni a mutációk hatását a járvány alakulására. Ez egyelőre nem lehetséges - emelte ki Peter Tschentscher, a tartományi rangú Hamburg polgármestere, aki korábban a hamburgi egyetemi klinika diagnosztikai központjának főorvosa volt.

Az új vírusváltozatok terjedéséről végzett első kutatásában a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) megállapította, hogy az utóbbi hetekben a világ különböző pontjain felbukkant különösen veszélyes mutációk mindegyike jelen van már Németországban.

A leginkább aggasztó az először Angliában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változat. Az RKI január végi adatokon alapuló számításai szerint az új fertőződések nagyjából hat százaléka tulajdonítható ennek a vírusváltozatnak.

Időközben ez az arány tovább emelkedhetett, és valamennyi fajtát - a B.1.1.7-et, valamint a Dél-Afrikában és a Brazíliában azonosított vírusváltozatot - együttvéve már a fertőzések húsz százalékáért lehetnek felelősek a korábbiaknál jóval veszélyesebb mutációk - fejtette ki sajtóértesülések szerint Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfői online elnökségi ülésén.

A politikába a természettudományok területéről érkezett kancellár több beszámoló szerint úgy véli, hogy még legalább két hétig a napi új fertőződések számának további csökkentésére kell összpontosítani, hogy minél kevesebb tere legyen az új vírusváltozatoknak a kibontakozásra, egy harmadik járványhullám beindítására. Ez azt jelenti, hogy a szövetségi kormány a február 14-én lejáró korlátozások két hétre szóló meghosszabbítását sürgeti majd a szerdai tanácskozáson.

A tavaly ősszel felerősödött második hullám december végén, január elején tetőzött, a napi új fertőződések száma ebben az időszakban többször a harmincezret is meghaladta. Január közepétől folyamatosan javult a járványhelyzet. Az egyik legfontosabb mutatóként számon tartott hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) - a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - az RKI keddi adatai szerint 72,8. Ez az érték november eleje óta először süllyedt 75 alá.

Az utóbbi 24 órában országszerte 3379 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 45 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 6114-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 291 924 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben az elmúlt nap 481 halálesetet regisztráltak - ez ugyancsak 45 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 861-hez viszonyítva -, a járvány áldozatainak száma így 62 156-ra emelkedett.