Koronavírus: nem volt beteg, 1 milliós számlát kapott

Kínából ment haza Miamiba Osmel Martinez Azcue, a koronavírustesztje negatív lett, majd a kórház küldött egy 3270 dolláros, azaz több mint 1 millió forintos számlát, ebből pedig legkevesebb 435 ezer forintnak megfelelő dollárt kell kifizetnie.
Csernátony Csaba, 2020. február 25. kedd, 20:14
Fotó: Getty Images

"Hogyan várhatják el az átlagemberektől, hogy hozzájáruljanak a vírus terjedésének korlátozásához, ha a kórházban 3270 dollárt számolnak fel egy egyszerű vérvizsgálatért?" - mondta Osmel Martinez Azcue, az amerikai Miami Herald újságnak a 444.hu szerint.

Azcue Kínából érkezett haza, Miamiba és úgy érezte, influenzás. Szeretett volna meggyőződni arról, hogy nem kapta-e el a koronavírust, ezért kórházba ment. Azt tudta, hogy az egészségbiztosítása korlátozottan nyújt fedezetet az ellátásokra, ezért első körben csak influenzatesztet kért, azzal, ha pozitív lesz az eredmény, akkor kéri a koronavírus-tesztet is. Az influenzára pozitív lett a vizsgálat, a koronavírusra viszont nem.

Két hét múlva a kórház küldte a számlát, összesen 3270 dollárról - valamivel több mint 1 millió forintról -, ebből körülbelül 1400 dollárt - 435 ezer forintot - kell kifizetnie. Ráadásul igazolnia kell, hogy az influenzája nem a korábbi problémáiból következett-e, mert ha igen, lehetséges, hogy ennél is többet kell fizetnie.

HOZZÁSZÓLÁSOK