Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A regisztrált fertőzöttek számának növekedési üteme így jelentősen süllyedt az utóbbi napok 10 százalék feletti átlagához képest, amiben szerepe lehet a március közepe óta bevezetett járványlassító intézkedéseknek.

Szakértők szerint a korlátozások hatása nagyjából tíznapos időeltolódással mutatkozik meg az adatokban. Átlagosan ennyi ideig tart, mire egy fertőzött észleli a tüneteket, konzultál háziorvosával, felkeres egy tesztközpontot, a laboratórium elemzi a mintát, és végül az eredmény a hivatalos adattovábbítási úton bekerül az országos helyzetet összefoglaló statisztikákba.

A kormány a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási idejét tartja a legfontosabb mutatónak, és az egészségügyi rendszer túlterhelődésének megakadályozását tartja a legfontosabb célnak. A járvány első szakaszában, február végén, március elején még kétnaponta duplázódott a bizonyítottan fertőzöttek száma. Ez az utóbbi időszakban négy-öt napra emelkedett.

Dél-Koreához hasonló megoldásra lehet szükség

"Ha sikerül annyira lelassítani a járványt, hogy tíz, tizenkettő vagy még több nap alatt menjen végbe a duplázódás, akkor tudjuk majd, hogy jó úton járunk" - mondta Helge Braun kancelláriaminiszter egy szombati lapinterjúban. Az biztos, hogy az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok korlátozására bevezetett intézkedéseket április 20-ig fenn kell tartani, a leginkább veszélyeztetett csoportoknak, az időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek pedig még hosszabb elzártságra kell berendezkedniük. Azt viszont már húsvét után lehet majd látni, hogy milyen módszereket kell alkalmazni a következő szakaszban - mondta a miniszter a Der Tagesspiegel című lapban közölt interjúban.

Kifejtette, hogy a dél-koreaihoz hasonló megoldásokra lehet szükség. A távol-keleti országban a vírus terjedésének feltartóztatására korlátozzák az egymás közötti kapcsolatokat, igen széles körben végeznek koronavírus-teszteket, és egy digitális személykövetési rendszer révén (digital tracking) szinte teljesen automatikusan meg lehet tudni, ha kapcsolatba került valaki egy fertőzöttel. Ezekkel a módszerekkel Dél-Koreában sikerült 80 napra emelni a duplázódási időt - mutatott rá Helge Braun.

Kínai oksotelefon-követési módszer kizárva

Hangsúlyozta, hogy a digitális megoldásokat össze kell egyeztetni a szigorú adatvédelmi előírásokkal. Németországban egészen biztosan nem lehet olyan kapcsolatkövetési okostelefon-alkalmazást használni, mint Kínában. Ugyanakkor az is lényeges körülmény, hogy "már most olyan helyzetben vagyunk, amelyben szabadságjogaink, vagyis a szabad mozgáshoz fűződő jogunk nagyon-nagyon erősen korlátozott" - mondta a kancellár, Angela Merkel legfőbb bizalmasaiként számon tartott 47 éves kereszténydemokrata (CDU) politikus, aki végzettségét tekintve orvos, és 2001-től 2009-ig a giesseni egyetemi klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének tudományos munkatársaként dolgozott.