Merkel fő bizalmasa szerint csak a védőoltás segíthet

Nem lehet a nyájimmunitás kialakulására építeni az új típusú koronavírus elleni védekezést, a megoldást csak a védőoltás hozhatja el - hangsúlyozta Helge Braun német kancelláriaminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában.
Szász Péter, 2020. április 19. vasárnap, 12:39
Fotó: Getty Images

Egy járvány akkor ér véget, amikor az adott közösség tagjainak 60-70 százaléka átesik a fertőzésen, és így védettséget szerez a vírussal szemben, ami megvédi a fennmaradó 30-40 százalékot is. Ezt nevezik a tudósok "kissé sziruposan" nyájimmunitásnak - mondta.

Ennek elérésére nem lehet alapozni az új koronavírus elleni stratégiát. "Ha a német lakosságnak csak a felét akarnánk védetté tenni 18 hónap alatt, naponta 73 ezer embernek kellene megfertőződnie" - fejtette ki a miniszter. "Ekkora számokkal nem birkózna meg az egészségügyi rendszer", és a fertőzési láncolatok felkutatásával foglalkozó egészségügyi hatóságok sem bírnák a tempót, így végül ellenőrizhetetlenné válna a járvány.

Ezért a fertőzések megakadályozására kell törekedni, és be kell várni a vírus elleni védettséget biztosító oltás kifejlesztését. Ez a német kormány stratégiája - idézi az MTI a minisztert.

A járványlassító intézkedések hétfőn kezdődő fokozatos feloldásáról elmondta, hogy a vírus reprodukciós rátájának (R0) alakulása alapján lehet majd megítélni, hogy jó úton jár-e Németország. A korlátozások további lazításához stabilizálódnia kell a napi új igazolt fertőzések számának, ami 1,0-ás R0 értéknek felel meg. Ez azt jelenti, hogy minden fertőzött legfeljebb egy további embernek adja át a vírust.

A fertőzések száma már akkor vészes emelkedésnek indulna, ha tíz fertőzött közül csak egyetlen egy adná tovább a kórokozót két embernek - vagyis az R0 1,1-re emelkedne -, "ami jól mutatja, mennyire fegyelmezetten kell eljárnunk a lazítás szakaszában" - mondta a kancellár, Angela Merkel legfőbb bizalmasaiként számon tartott 47 éves kereszténydemokrata (CDU) politikus, aki végzettségét tekintve orvos, és 2001-től 2009-ig a giesseni egyetemi klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének tudományos munkatársaként dolgozott.

Helge Braun kiemelte, hogy Németországnak "nagyon komolyan kell vennie" a Dél-Koreában alkalmazott stratégiát, amelynek célja a vírus lehető legteljesebb visszaszorítása a terjedését gátló intézkedésekkel, majd a visszatérés a mindennapi élet rendjéhez. Németország azonban fekvése és gazdasági szerkezete révén "nem tud, és nem is akar" annyira bezárkózni, mint Dél-Korea.

"Akármennyire is szorítjuk vissza a vírust, külföldről mindig újra bejön majd", ezért továbbra is be kell tartani a tisztasági előírásokat és a társas távolságtartás szabályát, hogy alacsony maradjon a napi új fertőzések száma.

Minél kevesebb az új fertőzés, annál sikeresebb a fertőzési láncolatok feltárása és megszakítása. Ehhez a munkához tovább növelik az egészségügyi hatóságok személyzetét - mondta a miniszter, utalva a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai megállapodására, miszerint a járási egészségügyi hatóságoknál 20 ezer lakosonként fel kell állítani egy öt szakemberből álló munkacsoportot, amely csak a fertőzési láncok feltárásával, azaz kapcsolatkutatással és a tesztelés megszervezésével foglalkozik, szükség esetén pedig a hadsereg (Bundeswehr) támogatásával.

Az úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások (contact tracking app) alapjának szánt páneurópai rendszer (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing - PEPP-PT) fejlesztéséről Helge Braun elmondta, hogy módosítani kell az okostelefonokat működtető operációs rendszereken, amihez "a nagy digitális vállalatok" közreműködése szükséges. "Sajnos ez néhány napnál hosszabb ideig tart" - emelte ki Helge Braun, jelezve, hogy a tervezettnél jóval később jelenhetnek meg a PEPP-PT-alapú alkalmazások.

A rendszert fejlesztő kutatócsoport egyik vezetője, Chris Boos egy április 10-én tett nyilatkozatában még azt mondta, hogy április 15. és április 19. között jelenhetnek meg az első ilyen alkalmazások. Mint mondta, a fejlesztés három fő célt szolgál. Az első a fertőzésterjedési veszély megállapítására szolgáló adatok pontos mérése, a második a magánszféra sérthetetlenségének biztosítása, a harmadik az interoperabilitás, az alkalmazások országok közötti együttműködése, ami elősegítheti a járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorítások visszavonását.

Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) vasárnapig 139 897 ember szervezetében mutatták ki, ami 2458 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2700-zal 88 000-re emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 4294 igazolt fertőzött halt meg, ez 184 esettel több az egy nappal korábbinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.04.19 19:25

@Józsi2222:
Ne hülyéskedjetek már. Olyan járvány van a világban hogy nincsen. 7 milliád ember 2 millió vírusos?
Röhej, tömeghipnózis az internet jóvoltából az viszont van. A kormányok célkeresztben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.19 18:26

Friss nemhírek a liberálmédiában:

Yellow Vests DEFY Covid-19, lockdown & TEAR GAS to protest Macron government

https://www.rt.com/news/483129-yellow-vest-protest-coronavirus-video/

Berlin police forcefully disperse unsanctioned protest against coronavirus lockdown
18 Apr, 2020

https://www.rt.com/news/486233-berlin-coronavirus-lockdown-protest/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.04.19 16:30

@Mekelekke:
Tehát lenne Magyarországon fél millió kórházi ápolásra szoruló beteg.
Ebben esetben 10-20% lenne a halálozás, a szükségeshez képest minimális orvosi segítség miatt.
Es szerinted közben vígan pörögne a gazdaság?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.04.19 16:22

A nyájimmunitás nem védi meg a 30-40 %-ot.
Védi ugyan, de nem megvédi.
Úgy valahogy mint a maszk, véd, de nem 100%-osan.
A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a fertőzés csak olyan lassan tud terjedni, hogy nem alakul ki járvány.
Szórványos megbetegedések ugyanúgy előfordulhatnak.
A nyájimmunitás a fertőzésen még át nem esett személyt csak közvetetten, a lassúbb terjedéssel védi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.04.19 15:59

A nyájimmunitásos védekezés a legjobb: a kormánynak nem kerül semmibe. Igaz, hogy pár ezerrel több lesz a halott, de az öregek már úgysem hoznak hasznot az államnak, csak viszik a rengeteg pénzt, ami amúgy el is lehetne lopni az államkasszából. Legjobb lenne nem tesztelni senkit, hogy ne aggódjanak az emberek, sőt lebeszélni az embereket a maszk viseléséről és feloldani a kijárási korlátozásokat, hadd hulljanak az öregek és hadd pörögjön a gazdaság, dőljön a pénz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html