Szigorú határellenőrzés a németeknél - döntöttek a folytatásról

Május 4-ig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat Németországban.
Rácz Gergő, 2020. április 15. szerda, 16:11
Fotó: AFP

Németország Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal, Luxemburggal és Dániával közös határszakaszán továbbra is fenntartják az állandó ellenőrzést, és változatlanul megerősített ellenőrzés alá veszik az Olaszországból és Spanyolországból légi úton érkezőket - idézi a szövetségi belügyminisztérium szóvivőjét, Björn Grünewäldert az MTI.

A szigorítások az új típusú koronavírus terjedésének akadályozását, és a fertőzési láncolatok megszakítását szolgálják. A március közepén bevezetett szabályok szerint az érintett országokból csak halaszthatatlan ügy miatt léphetnek be külföldiek az országba.

A legtöbb tartományban a napokban bevezettek egy további szigorítást is, a szövetségi kormány ajánlásának megfelelően a helyi járványügyi előírásokat kiegészítették azzal a szabállyal, hogy 72 óránál hosszabb külföldi tartózkodás után mindenkinek - hazatérő német állampolgárnak és az országba belépő külföldieknek is - 14 napra karanténba kell vonulnia.

A szövetségi kormány szóvivőinek szerdai tájékoztatóján hangsúlyozták, hogy eredményesek a járvány megfékezésére tett erőfeszítések, de nem lehet előre megmondani, hogy milyen megállapodásra vezet Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők szerda délután elkezdődött tanácskozása, amelyen arról egyeztetnek, hogy miként folytassák a küzdelmet április 19., a kijárási korlátozások és egyéb járványlassító intézkedések hatályának lejárta után.

Steffen Seibert, a kancellár és a szövetségi kormány vezető szóvivője aláhúzta, hogy az igazolt fertőzöttek több mint 50 százaléka már gyógyult, vagyis szervezetében már nem lehet kimutatni a koronavírust.
Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Hanno Kautz hozzátette: további nagy eredmény, hogy csökkent az úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték), amely azt jelzi, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust. Ez az érték az utóbbi napokban számított 1,2 után a 0,8-1,2 közötti sávba süllyedt, vagyis egy fertőzött már csak nagyjából egy további embernek adja át a vírust.

Azonban Németország továbbra is csak a járvány legelején tart, ezt mutatja, hogy a szakértői becslések alapján a regisztrált és a nem regisztrált eseteket együttvéve a lakosság mindössze 1-1,5 százaléka esett át a fertőzésen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.04.16 10:13

Amíg zárva vannak a német határok, addig nem tud beözönleni a rengeteg szegény szerencsétlen menekült Németországba. Merkel asszony ezt nem hagyhatja szó nélkül, valószínűleg már szervezi a közvetlen légihidat Közép-Afrika és a szülővárosa között a sok szíriai és afgán menekült kimentése céljából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html