Meglepetést okozhat a koronavírus a vendéglőkben

New York önkormányzata lehetővé tette a vendéglők egy részének, hogy a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségeit a számlákhoz írt felárból származó bevétellel mérsékeljék.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 18. péntek, 06:40
Fotó: Stocksnap

A New York-i városvezetés részben úgy próbál segíteni a koronavírus-válságban megtépázott vendéglőknek, hogy lehetővé teszi a számlák megnövelését egyfajta "járványfelárral" - írja a foxbusiness.com.

Az úgynevezett Covid-19 helyreállítási költség felszámításának egyik feltétele, hogy világosan el kell különülnie a számlákon a többi kiadástól. A másik fontos feltétel, hogy nem haladhatja meg a számla értékének 10 százalékát. A harmadik, hogy csak a kisvendéglők élhetnek a lehetőséggel, a talponállók és a nagy étteremláncok nem.

A New York-i vendéglőket elkaszálta a válság, még szeptemberben is csak a teraszaikon szolgálhatnak fel ételeket. Csak szeptember 30-ától nyithatják ki beltéri helyiségeiket, de ezeket csak kapacitásuk 25 százalékán üzemeltethetik. Kérdés, hogy így el tudnak-e érni annyi jövedelmet, amennyiből fennmaradhatnak.

A többlet cechet ideiglenesnek tervezik. Csak az éttermek tejes nyitva tartásának visszaállításától számított 90 napig marad érvényben. Ugyanakkor van olyan önkormányzati képviselő, aki állandó pluszbevételi lehetőséget lát a 10 százalékos felárban, ami hosszú távon segítené a város vendéglőit, amelyek az elmúlt években egyre nehezebb anyagi helyzete kerültek.

HOZZÁSZÓLÁSOK