Meglepő hír a védőoltásról

A nagy gyógyszergyártók hamarosan nyilvánosságra hozzák azokat az adatokat, amelyekből kiderül, hatásos-e a koronavírus-vakcinájuk, utána jöhet az engedélyeztetés. Az engedély akár karácsonyra meglehet.
Komócsin Sándor, 2020. november 2. hétfő, 08:30
Fotó: Getty Images

A brit tudósok decemberre remélik az első hatékony koronavírus-vakcina megjelenését - derül ki az Infostart cikkéből.

Kate Bingham, az Egyesült Királyság vakcina munkacsoportjának vezetője a Guardiannek azt nyilatkozta: lehetséges, hogy még karácsony előtt megérkezik a védőoltás. "Apró az esély, de nem lehetetlen. Valószínűbb, hogy a hatékonysági adatok, az engedély és ezekkel együtt a már használható oltás év elejére érkezhet meg."

A klinikai tesztek jelenlegi fázisába több tízezer embert vontak be a vakcinafejlesztés élvonalában járó gyártók. A harmadik fázisban az önkéntesek felét a kísérleti oltóanyaggal, másik felét pedig placebóval oltják be. Azt, hogy kit mivel oltottak be, egy titkosított számítógépes fájl tárolja. Ezt követően a gyártók kivárják az általuk előre meghatározott számú megbetegedést. Amikor ezek bekövetkeztek, nyilvánosságra hozzák, hogy az érintetteket placebóval vagy oltóanyaggal injekciózták be.

Hamar elérkezhet az a pont, amikor felfedik az első fertőzötteknél használt hatóanyagot. Az AstraZeneca 75 fertőzöttnél, a Moderna 53, majd később 106 megbetegedésnél, a Pfizer pedig 32, ezt követően pedig 62, 92 és120 betegnél osztja meg az adatokat.

Ahhoz, hogy egy oltás használhatóvá váljon, legalább ötvenszázalékos hatékonyság és teljes biztonság szükséges.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.03 17:29

@Suzywong: És vajon melyik év Karácsonyára? És mennyi? Bár lényegtelen wieviel wird kostet ein Schwein?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.11.02 11:33

aztán hónapokig megy majd a valsóágtól fényélvekre elrugaszkodott bürokraták aktatologatása, így mire valóbabn itt lesz a vakcina, már régesrég kialakul a nyájimmunitás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html