Rossz hír a várva várt koronavírus-vakcináról: veszélyes lehet a sietség

Az elmúlt hetekben sok biztató hír érkezett arról, hogy a világon nagyon sok helyen fejlesztenek oltóanyagot a koronavírus-betegség megelőzésére és szépen haladnak. Egy dolog azonban a gyors munka és egy másik a gyors eredmény.
Komócsin Sándor, 2020. május 4. hétfő, 16:46
Fotó: MTI/EPA

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke azzal indította május első hetét, hogy a Fox Newsnak nyilatkozva kijelentette: biztos benne, hogy az USA-ban az év végére rendelkezésre fog állni a koronavírus elleni védőoltás. Ezzel vitatta azokat a szakértői becsléseket, amelyek a fejlesztések kezdetétől, azaz nagyjából tavasztól legalább 12-18 hónapra teszik az oltás létrehozásának időigényét - idézte az elnököt az oltásfejlesztésekkel kapcsolatos tapasztalatokat részletező cikkében a Business Insider. Az elnök megemlítette, hogy több mint 70 cég fejleszt vakcinát, és szerinte számos közülük közel áll a sikerhez.

Bár a vállalatok valóban minden korábbinál gyorsabban dolgoznak, egészségügyi szakértők becslése szerint, a fejlesztés, a gyártás megszervezése és az oltás kiszállítása felhasználás helyére kellő mennyiségben 12-18 hónapba telik, ahogy korábban saccolták. Anthony Fauci, az amerikai járványügyi intézet nagy tekintélyű vezetője például márciusban adta ezt a becslést, amelyet ezek szerint a szakértők Trump véleménye ellenére irányadónak tartanak. Az elnök az ezt firtató kérdésre azt válaszolta: tudja, hogy a szakemberek lebeszélnék az év végére szóló jóslatról, de azt mondja, amit gondol.

Hiába a sietség?

Az elnök még a néhány héttel ezelőtti számot idézte, valójában jelenleg legalább 115 koronavírus-ellenes vakcinát fejlesztenek - derült ki a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations intézet adataiból -, ám a sietség veszélyes lehet. Több tudós is felhívta a figyelmet arra, hogy hiábavaló lehet a fejlesztés erőltetése, illetve a hivatalos engedélyezés felgyorsítása. A korábbi vakcinafejlesztések adnak támpontot ahhoz, mire számíthatunk most.

Más koronavírus típusú kórokozók járványainak kitörésekor, elsősorban a SARS és a MERS esetén 18 hónapig tartott az oltás kifejlesztése, és ekkor még nem volt teljesen engedélyezve az oltóanyag használata. A SARS-vakcinát 20 hónapon át tesztelték embereken. A valaha leggyorsabban létrehozott oltást a mumpsz ellen fejlesztették ki, ezen négy évig dolgoztak.

Chris Whitty, az Egyesült Királyság legfőbb egészségügyi szaktanácsadója áprilisban azt mondta, hogy szerinte igen kicsi az esélye annak, hogy még idén rendelkezésünkre álljon egy hatékony oltás vagy gyógyszer a koronavírus ellen. A svájci Roche gyógyszergyár - a világ legnagyobb vállalata ebben az ágazatban - nem számít arra, hogy 2021 vége előtt lesz vakcina.

Veszélyes lehet

Peter Hotez, a texasi National School of Tropical Medicine at Baylor College of Medicine dékánja korábban azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy egy tökéletlen koronavírus-vakcina veszélyes lehet, mert ha valakinek beadják, aztán elkapja a fertőzést, akkor súlyosbíthatja a betegségét, ahelyett, hogy megvédené a beoltott személyt a lebetegedéstől.

Bill Gates Microsoft-alapító, filantróp milliárdos a napokban bejelentette, hogy jótékonysági alapja külön figyelmet fordít a koronavírus-pandémiára. Összesen nyolc-tíz ígéretes oltás fejlesztését kísérik figyelemmel, készen arra, hogy támogatást nyújtsanak. Ő is átlag 18 hónapra tette a munka időigényét azzal, hogy szerencsés esetben elég lehet kilenc hónap, rossz esetben viszont két évre is szükség lehet. (A szombati Operatív törzs tájékoztatóján Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is annak a reményének adott hangot, hogy szeptemberben már 1-2 hatékony oltóanyag elérhető lesz - a szerk.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.04 21:48

@atombandi: "Evekig nem lesz ... oltas"

Naná, sőt, hülyeség ellen sosem lesz. A "koronavírus" egy influenzánál 100-szor gyöngébb műbalhé, pedig abban sem haltak ki országok. Évezredek óta bennünk vannak, és bennünk is lesznek, ezek a vírusok, amiktől a hülye birkák most összefossák magukat, mert azt mondták a tévébe', hogy össze kell. Mondom, hülyeség ellen nincs oltás, és sajnos nem is lesz.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.05.04 21:08

En inkabb ezt emelnem ki a cikkbol:
"A szombati Operatív törzs tájékoztatóján Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is annak a reményének adott hangot, hogy szeptemberben már 1-2 hatékony oltóanyag elérhető lesz"
Ebbol is latszik, hogy barki megveheto, nem szamit, hogy mi a vegzettsege, tapasztalata, szakterulete. Barmikor be tud nyogni valami orbitalis ostobasagot. Elvileg ez egy orvos, eleg magas pozicioban. De most neki is a fideszes remenyt kell sugallnia. Es van az a penz, hogy ezt teszi. Szeptemberre, mi?

Evekig nem lesz hatekony es megfelelo mennyisegben legyartott oltas, lapozzunk mar, hogy mindenki varja a messiast. Nincs es nem is lesz. Ha az volt a terv, hogy mindenki evekig egy bunkerban el, akkor ideje lenne elovenni a "B" tervet.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2020.05.04 20:59

@Katalin Kormos: Szeded te rendesen a gyógyszereidet ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Katalin Kormos, 2020.05.04 20:19

Most hallom először, hogy "filantróp"-nak nevezzenek egy olyan valakit (Bill Gates), aki maga is közreműködött a SARS-mumus megkreálásában és a világ nyakára sózásában, mert a fajti haverjai (a zsidó gyógyszerlobbi) erre bíztatták, a megszerezhető extraprofit (vakcina, gyógyszerek, stb.) reményében!!!

Én, a magam részéről, inkább egy sovén judeofasisztának nevezném ezt az emberi külsővel rendelkező démonféleséget!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.04 19:49

"veszélyes lehet a sietség"

Ja, inkább rettegjen mindenki otthon, a búza majd learatja magát a földeken, vagy ha nem, majd eszünk homokot, ugye Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html