Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szputnyik V. névre keresztelt orosz oltás, amelyről maga Vlagymir Putyin államfő jelentette be, hogy az orosz kutatók az egész világot megelőzve elsőként készítettek koronavírus-vakcinát, hét esetben egyszer mellékhatásokat okoz a tesztalanyoknál - írta a Moscow Times idézve az orosz egészségügyi miniszter Mihail Murasko beszámolóját.

A vakcina a harmadik, egyben utolsó tesztelési fázisban van, amikor több tíz ezer önkéntesen vizsgálják a hatásait. Az orosz készítmény sok bírálatot kapott a nyugati szakértőktől, elsősorban azért, mert a hatóságok elkezdték szétosztani a lakosságnak, mielőtt az utolsó teszteket lebonyolították volna. A miniszter elmondása szerint a 40 ezer önkéntes nagyjából 14 százalékánál jelentkezett izomfájdalom, gyengeség, esetenként láz az oltás beadását követő 24 órában.

Murasko szerint a mellékhatások másnapra elmúltak és lehetőségükről tájékoztatni fogják az orvosokat és a pácienseket. Várakozások szerint az önkéntesen 21 napon belül két oltást kapnak. Köztük egyébként vannak kormányzati tisztviselők és a kormánypárt, az Egységes Oroszország vezetőinek egy része is beszállt a kísérletbe. A vakcina a széles közönséghez novemberre, december elejére juthat el, a megkérdezett oroszok fele azt mondta, nem fogja beoltatni magát.