Öngyilkos mentősök, járványgócponttá váló ország - az elnök csak dadog

Úgy tűnik, Oroszország válik a koronavírus-járvány egyik gócpontjává a világon: május első hétvégéjén volt olyan nap, hogy tízezer új fertőzöttet regisztráltak. Közben misztikus halálesetekről, öngyilkosságokról érkezett hír, amelyeknek orvosok az áldozatai.
Komócsin Sándor, 2020. május 4. hétfő, 12:24
Fotó: AFP

Oroszországban május első hétvégéje rekordszámú új koronavírus-esetet hozott: négy napon át egyfolytában emelkedett fertőzöttek száma - írja a Business Insider. Csak vasárnap, május 3-án több mint tízezer új esetet jegyeztek fel, ami Vlagyimir Putyin államfő bejelentése szerint 1000-rel több mint szombaton. A gyors növekedéssel az ország a világjárvány egyik epicentrumává válik. Az összesen közel 135 ezer fertőzöttel (ebből majdnem 1300-an haltak meg) Oroszország a hetedik legrosszabb helyzetben lévő ország a világon, s immáron sokkal rosszabb helyzetben van, mint a járvány kezdetén nagyon rosszul álló Kína vagy Irán. A fertőzöttek több mint fele Moszkvában lakik.

A napi növekedés viszonylagosan stabilizálódott, de nem nyugodhatunk meg, a helyzet még mindig nagyon komoly - értékelte a helyzetet Putyin. "A csúcson még nem vagyunk túl, új, nehéz szakasz áll előttünk, a vírus halálos fenyegetése még fennáll". Az elnök megszólalása akár egy beismerésnek is tekinthető, hogy valami nem jól alakult, mivel kezdetben úgy tűnt, hogy az orosz hatóságok ellenőrzés alatt tartják a kórokozó terjedését. Ezzel szemben az elmúlt hetekben drámaian romlott a helyzet.

Borzalmas egészségügy

Ezt mutatja egy összehasonlítás: Oroszországban április elején 2777 ismert koronavírus-fertőzést tartottak nyilván, miközben az USA-ban 220 ezret. Május 3-án az utóbbi országban 1,16 milliónál tartottak, míg az oroszoknál 134 ezernél, a kettő aránya 1,2 százalékról 11 százalékra ugrott. Ehhez biztosan hozzájárul, hogy az orosz egészségügyi rendszer rosszul vizsgázik. Április végén például arról érkezett hír, hogy Moszkvában a mentők órákat várnak arra, hogy a kórházakban leadhassák a betegeket.

Az egyik mentőautó vezetője arról számolt be, hogy 15 órát várt a kórház előtt. Az orvosok az egészségügyi dolgozók rossz körülményeire panaszkodnak és úgy vélik, hogy a kormány eltitkolja a járvány valóságos kiterjedését. Anasztaszia Vasziljeva, az orvosi szakszervezet vezetője videón árulta el, hogy a hatóságok sokszor tüdőgyulladásként említenek koronavírus-betegségeket, ami növeli a zűrzavart. Emellett a kellő tájékoztatás és felszerelés hiányáról is beszélt. A hatóságok tagadják a vádakat.

Személyes tragédiák

Egy mentőorvos, Alekszander Sulepov, kiesett egy voronyezsi kórház második emeletének ablakából, miután arra panaszkodott, hogy főnökei súlyos betegsége ellenére munkára kényszerítik - derült ki a Moscow Times cikkéből. Ő a harmadik orvos aki ilyen balesetet szenved, a két másik érintett belehalt a sérüléseibe, őt még koponyatörésekkel ápolják.

A 37 éves doktor és kollégái április 22-én lefilmezték, ahogy a vezető orvos munkába küldi őket annak ellenére, hogy Sulepov koronavírustesztje pozitív lett. Ezt követően néhány nappal megjelent egy újabb videó is, amelyből kiderült, hogy őt és kollégáját "hamis hírek" terjesztésével vádolták, amelyért a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint ötéves börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk. A rendőrség nyomoz Sulepov balesetének ügyében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2020.05.05 16:40

@atombandi: @atombandi: Szóval nem írtam vírusról meg járványról... attól csak nyomorult értelemhiányos idióták félnek... Az összeomlás és éhínség miatt meginduló tömegekről írtam barátom... és láthatóan azt sem sikerült felfognod, hogy pont nem a meglevő szánalmas propaganda kerítés mellett szóltam, hanem helyette VALÓDI TELJES KATONAI LEZÁRÁSRÓL, nem ebben a tyúkszar országban illetve körülötte, hanem az egész EU körül... ami nem azt jelenti hogy náci hazaáruló elmebeteg szarbángeci balfasz lúzer csicskái ott szédelegnek, egy könnyű szerkezetű kerítés mellett, és aki akar, úgyis bejön (ebből is látható hogy kutya nem akar ebbe a szar országba bejönni sem, még az nyomorgó iszlám világban is tudják már az ember, hogy a magyar, Európa legudnorítóbb, legszánalmasabb népe ill országa... sajnos azt már nem, hogy nem mi, a nép, hanem a náci hazaárul idióta vezetés és söpredék horádjuk)... Itt katonai kordon kell, mint egy háborúban, kerítés nem fontos, max kis gyors szögesdrót... ha zárt őrség van végig, szarrá lőnek mindenit aki nem fordul vissza... a vízeken pedig értelemszerűen ugyebár haditengerészeti zár... ami mellesleg egy csomó helyen van, már jó ideje, pl a teljes Égei tenger délről összefüggő katonai blokád alatt van, ezért is kúsznak keletről ugyebár... továbbá Gibraltárnál a brit haditengerészet, a csatorna felé sem lehet átjutni hajóval, csak engedéllyel, migráns hajót nem engednek be... a Baleári tengertnél a spanyol és francia haditengerészet tart fenn hermetikus blokádot, ugyanígy Ciprusnál és Máltánál is... Az olaszok egydül akiknél bár szintén van katonai tengeri zár, de odaengedik a menekült hajókat és ha menedékjogot kérnek vagy már beborultak és vergődnek, akkor kimentik őket, és elviszik Sziciliai táborokba őket... továbbá engedik a humanitárius mentőhajókat (ezért is volt a Salvini bepöccenve), tengeren az olszaszok a leghumánusabbak, a többi országnál simán adgi lőnek a migró hajó felé vízre, amíg be nem szarnak és elhúznak onnan... Mindezt teljes zárrá kell fogozni szárazföldön is (ahogy amúgy a görögök csinálják is már.. már volt is fegyveres konflikuts katona-katona ellen ugyebár nemrég... ha elkezdődik az összeomlás Afrikában, arab világban, hullanak mint a legyek, nincs kaja, nincs semmi közszolgáltatás, akkor milliós tömegek fognak megindulni, vesztenivaló nélkül, minden mindegy csak innen a pokolból el, alapon... Erről írtam, hogy ezt a hullámot ami várható egy éven belül, már úgy kell tudnia a fejlett világnak fogadni, hogy ne tudjanak a menekülők áttörni... nagyon fájdalmas és szomorú, sőt embertelen lesz, de ez már abszolút önvédelem, nem bírjuk őket is etetni elszállásolni, az egész fejlett civilizációt rántaná magával ez a tömeg... meg kell tudják oldani maguknak valahogy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.05.04 20:24

Borítékolható volt, akinek pértelme van, pontosan tudta előre hogy ez lesz... hogy némi késéssel de a harmadik világ is beszopja és sokkal durvábban... Most jön csak a java, az egész világot tekintve... tehát az EU és többi fejlett régió határait, szigorú hermetikus, hksz-es katonai védelemmel kell lezárni ill. biztosítani... Most aztán valós ok jelentkezett erre... mert ha ezek megindulnak, jobbról balról, akkor aztán lesz haddelhadd, ha nem várjuk őket felkészülten...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.05.04 17:56

A szokasos forgatokonyv, ha nem irjak oda, akkor is mindenki tudja, hogy az oroszoknal zajlanak ezek. Nemsokara az ujsagirokat kell majd elhallgattatni.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html