Brüsszel maszkokat küld az egészségügyi dolgozóknak

Az egészségügyi dolgozók védelme érdekében az Európai Bizottság az elkövetkezendő napokban 1,5 millió orvosi maszkot juttat el 17 tagállamnak - köztük Magyarországnak - és az Egyesült Királyságnak - közölte a brüsszei testület.
Szabó Zsuzsanna, 2020. május 8. péntek, 17:44
Fotó: Pixabay

Ez a bizottság által finanszírozott maszkszállítmány az első része annak a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön keresztül megvalósított 10 millió darabos maszkbeszerzésnek, melynek célja a közvetlen támogatás a tagállamoknak a világjárvány azonnali súlyos következményeinek enyhítéséhez, valamint a korlátozó intézkedések feloldása nyomán fellépő szükségletekre való felkészüléshez.

A közlemény szerint a maszkokat a következő hat hét során 1,5 millió darabos heti részletekben juttatják el azokba a tagállamokba és régiókba, ahol szükség van rájuk.

Az Európai Bizottság összesen 3 milliárd eurót mozgósít az uniós költségvetésből a tagállamok egészségügyi ágazatainak közvetlen támogatására. Ebből az összegből 2,7 milliárd eurót a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében, 300 millió eurót pedig az orvosi eszközök európai stratégiai tartaléka (rescEU) révén bocsát rendelkezésre.

Az Európai Bizottság április 24-én döntött arról, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből 320 millió euró szolgáljon szükséghelyzeti támogatási intézkedések finanszírozására, és ebből az elkövetkező hónapokban 100 millió euró alapvető egészségügyi termékek beszerzésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.08 18:01

Épp most volt a Roland Divatház reklámja, és aszongya, hogy:
Maradj otthon, és hordj maszkot!
Bazmeg, tényleg attól vásároljak, aki azt a hülye tanácsot adja, hogy otthon maszkban legyek?
Ja, még evés közben is mi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html