Ez a bizottság által finanszírozott maszkszállítmány az első része annak a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön keresztül megvalósított 10 millió darabos maszkbeszerzésnek, melynek célja a közvetlen támogatás a tagállamoknak a világjárvány azonnali súlyos következményeinek enyhítéséhez, valamint a korlátozó intézkedések feloldása nyomán fellépő szükségletekre való felkészüléshez.

A közlemény szerint a maszkokat a következő hat hét során 1,5 millió darabos heti részletekben juttatják el azokba a tagállamokba és régiókba, ahol szükség van rájuk.

Az Európai Bizottság összesen 3 milliárd eurót mozgósít az uniós költségvetésből a tagállamok egészségügyi ágazatainak közvetlen támogatására. Ebből az összegből 2,7 milliárd eurót a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében, 300 millió eurót pedig az orvosi eszközök európai stratégiai tartaléka (rescEU) révén bocsát rendelkezésre.

Az Európai Bizottság április 24-én döntött arról, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből 320 millió euró szolgáljon szükséghelyzeti támogatási intézkedések finanszírozására, és ebből az elkövetkező hónapokban 100 millió euró alapvető egészségügyi termékek beszerzésére.