Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Hosszú erőfeszítésre kell Franciaországnak felkészülnie. Az egészségügyi válság, amely most mindenkit foglalkoztat, egyre inkább gazdasági és szociális sokká fog átalakulni, és még csak a válság elején tartunk" - mondta Edouard Philippe miniszterelnök a kormányülést követően, amelyen az egészségügyi rendkívüli állapot értelmében rekordszámú, mintegy 25 rendeletet fogadott el a kabinet.

Ezek elsődleges célja a lakosság megóvása mellett a várható szociális és gazdasági károk korlátozása. Eddig mintegy 37 ezer vállalat és 770 ezer munkavállaló kérelmezte a teljes vagy részleges kényszerszabadságért járó bérpótlékot, amelyet teljes egészében átvállal a kormány mindenkinek.

Sűrgős segítséget kértek a párizsi kórházak

Martin Hirsch, a 39 párizsi közkórház vezérigazgatója a France Info hírrádióban sürgős segítséget kért egészségügyi dolgozók toborzására, illetve a fertőzött vagy kifáradt ápolók pótlására, valamint az "emberfeletti teljesítményük" elismerésére.

A napok óta túlterhelt elzászi régió után a fővárosban is kritikussá vált a helyzet, ahol már több mint 1600 beteget kezelnek kórházakban. Párizsban azonban nem annyira hely- és eszközhiány, hanem inkább munkaerőhiány tapasztalható, ezért a kijárási korlátozások miatt az otthonukban tétlen orvostanhallgatókat és minden más önkéntest várnak a kórházak a betegek ellátásra.

Nő a nyomás

A hétfő esti összesítés szerint 1100-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben meghaltak száma, ami 240-nel több, mint hétfő este. A járvány januári kezdete óta ez a legmagasabb növekedés 24 óra alatt. A 22 300 regisztrált beteg közül 10 176-an vannak kórházban, közülük 2516-an intenzív osztályokon, 434-gyel többen, mint az előző nap.

Jérome Salomon járványügyi igazgató szerint azonban a halálos áldozatokról közzétett adatok csak a kórházban elhunytakra vonatkoznak, akik "csak kis részét" teszik ki a vírus franciaországi áldozatainak, amely az idősotthonokban is szed áldozatokat. Nem hivatalos adatok szerint a mintegy 6 ezer idősotthon közül már csaknem kétszázban találtak fertőzötteket, az egyik elzászi otthonban húszan, egy Párizs közeliben 16-an, a svájci határ közelében pedig heten vesztették életüket.

"A Párizs környéki Ile-de-France régió hétszáz idősotthona közül 100-150-et már elért a Covid-19 fertőzés. Az első védelmet az ápolók jelentik, ők szállnak szembe a járvánnyal, és a betegek és a hozzátartozóik elveszettségével, miután a kapcsolattartás megszakadt a látogatási tilalom miatt" - hangsúlyozta Frédéric Valletoux, a francia kórházszövetség elnöke a France Info hírrádióban.

Emmanuel Macron államfő szerda délután az elzászi Mulhouse kórházába látogatott - amely jelenleg a legterheltebb egészségügyi intézmény - , hogy kifejezze szolidaritását az egészségügyi dolgozók és a teljes keleti régió iránt.