Koronavírus: rendkívüli állapotot kell hirdetni?

Az új kínai influenzaszerű járványról szerzett új tudományos ismeretek birtokában úgy tűnik, hogy az eddigi óvintézkedések elégtelenek lehetnek a koronavírus terjedésének megfékezéséhez. Dupla ekkora erőfeszítésre lehet szükség.
Komócsin Sándor, 2020. január 30. csütörtök, 15:46
Fotó: Shutterstock

Egymás után jelennek meg az újabb tudományos vizsgálati eredmények a kínai Vuhan városából útjára indult új vírusról, amely január 30-áig összesen több mint 9000 ezer embert fertőzött meg Kínában és hat további országban, akik közül több mint 170-en vesztették az életüket - derül ki a Los Angeles Times cikkéből. Az amerikai lapnak nyilatkozó szakértők az egyik új információ birtokában úgy látják, hogy "könyörtelen" szigorúságú további korlátozó intézkedésekre lehet szükség a járvány megfékezéséhez.

Több tudományos lapban megjelent cikkből kiderült, hogy a koronavírus már decemberben terjedt, azaz már a járvány kitörésének januári hivatalos bejelentése előtt is fertőzött. Ezekben a korai megbetegedésekben a kórokozó terjedése 7,4 naponként duplázódott meg. Ez a mutató azt jelzi, hogy mennyi idő telik el a között, hogy az egyik betegnél jelentkeznek a tünetek, és a között, hogy egy általa megfertőzött, következő embernél megjelennek a tünetek. Ebben az időszakban becslések szerint egy-egy fertőzött ember átlag 2,2 további peches társának adta tovább a betegséget.

Spanyolnátha

Ezzel a koronavírus nagyjából olyan fertőző, mint az 1918-ban pusztító spanyolnátha, ami 50 millió ember halálát okozta, ugyanakkor nem terjed olyan gyorsan, mint a 100 évvel ezelőtti kórokozó. A 2019-nCoV névre keresztelt vírusnak több időre van szüksége ahhoz, hogy köhögést, lázat és légzési nehézségeket okozzon az újonnan megfertőzött embereknél. Ami igazán aggasztó az az, hogy milyen hatékonyan terjed emberről emberre - hívjt fel a figyelmet Derek Cummungs, a University of Florida professzora. Ez egyben jelzi mekkora kihívást jelent a terjedésének megfékezése.

Ahhoz, hogy kínai egészségügyi hatóságok megállítsák a koronavírus terjedését és olyan helyzetet teremtsenek, amelyben a járvány önmagától leáll, kevesebb mint felére kellene csökkenteniük az emberről emberre történő terjedésének sebességét. Ehhez arra lenne szükség, hogy minden egyes beteget karanténba zárjanak, továbbá be kellene zárni az összes iskolát és munkahelyet, illetve fel kellene függeszteni a gyülekezési szabadságot. Ezen túl szükség lenne az emberek oltására, miközben a koronavírus ellen egyelőre nem létezik oltóanyag. Ez gyakorlatilag rendkívüli állapot bevezetését jelentené.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.01.31 01:08

Ez már döfi.
Méghogy a hivatalos bejelentés előtt is fertőzött!
Eddig azt hittem, hohy azt jelentették be, hogy mostantól lesznek ilyen fertőzések.
Az egyértelmű, hogy a fertőzések már legalább decemberben vagy akár előbb is elkezdődhettek.
De azt sehogyan sem tudom felfogni, hogy amerikában hogyan lehet a fertőzés kezdeti terjedésére következtetni, amikor az előforduló kis esetszám miatt az új betegség még az észlelési küszöb alatt volt.
Valamint a feltételezett terjedési változáshoz a vírusnak is változnia kellett volna.
Továbbá a felismert fertőző betegek kínában jelenleg is karanténba kerülnek.
Most meg még építettek egy 1000 férőhelyes karantén kórházat is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html