Koronavírus - csúcs dőlt Romániában, focisták is megfertőződtek

Romániában megközelítette a 900-at az újonnan beazonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma, a járvány áldozatainak száma pedig szombaton meghaladta a kétezret. Tízen megfertőződtek a bukaresti Dinamo futballistái közül is - írja az MTI.
Domokos Erika, 2020. július 18. szombat, 19:36
Fotó: Getty Images

A romániai stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombati jelentése szerint az utóbbi 24 órában - az utóbbi két hét átlagánál 65 százalékkal több - 889 új fertőzést azonosítottak, ami újabb rekordnak számít. Romániában az utóbbi három nap mindegyikén megdőlt a napi megbetegedések csúcsa.

Az utóbbi 24 órában 21 újabb áldozatot követelt a kór, és ezzel 2009-re emelkedett a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma. Külföldön 122 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette eddig életét - írja az MTI tudósítója. A súlyos esetek közül immár 280-at a kórházak intenzív terápiás osztályain ápolnak.

A járvány kezdete óta csaknem 36 700 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A gyógyultak száma megközelítette a 22 500-at.

Most már nincs minden fertőzött kórházban: eddig tíznapos kórházi megfigyelést követően 2377 tünetmentes fertőzötteket engedtek haza, annak ellenére, hogy nem nyilváníthatták gyógyultnak őket (nem volt két egymást követő tesztjük negatív).

A GCS szerint 913 fertőzöttet saját kérésére engedtek haza, mivel július 3. óta egy alkotmánybírósági határozat következtében senkit sem lehet akarata ellenére kórházi kezelésre vagy karanténra kötelezni.

Romániában kedden ér véget a járvány elleni védekezést nehezítő joghézag, miután Klaus Iohannis államfő szombaton kihirdette a járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről szóló karanténtörvényt, amely jogalapot teremt a hatóságoknak arra, hogy a fertőzötteket kórházi vagy otthoni elkülönítésre, a fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országokból érkező embereket pedig kéthetes karanténra kötelezze.

Tízen megfertőződtek a bukaresti Dinamo futballistái közül

A Dinamo Bucuresti futballcsapatából tíz játékos elkapta a koronavírust - adta hírül honlapján a nagy múltú bukaresti futballklub.

A csapatnál további teszteket végeznek, s remélik, nem rosszabbodik a helyzet, mert a Dinamo még nagyobb bajba kerülhet.

Az élvonalbeli gárda jelenleg az alsóházban szerepel, ott is csak az utolsó előtti helyen áll, és a betegséghullám miatt tovább gyengülő játékosállománnyal még közelebb sodródhat a kieséshez - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sikitamiki, 2020.07.18 23:09

Bármit, csak a focistákat ne, ez a vég :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html