Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Havi 50 és 100 lej - 3700-7400 forint - közötti összeget költ védőmaszkra, gumikesztyűre és kézfertőtlenítőre egy átlagos romániai munkavállaló - idézte a Maszol a bestjobs.ro munkaközvetítő portál által végzett internetes felmérés adatait. A nyugdíjasok, a falun élők és a kisjövedelműek esetében ez az összeg minden bizonnyal lényegesen kisebb.

Ha kizárólag a munkavállalókat vesszük figyelembe, akik körülbelül 7 millióan vannak, és 75 lejes (5500 forint) átlaggal számolunk, akkor havi szinten 525 millió lejt tesznek ki a lakossági fertőzésmegelőző kiadások. A járvány kitörése óta hat hónap telt el, ami azt jelenti, mostanáig 3 milliárd lejnél is többet áldoztak arra, hogy ne kapják el a koronavírus-fertőzést, az év végéig pedig egymilliárd euróhoz közelíthet majd a számla.

A legnagyobb romániai webáruház, az eMag.ro április közepéig 10 millió maszkot adott el, ennek közel felét, Iulian Stanciu vezérigazgató elmondása szerint pár óra leforgása alatt. A járvány első heteiben 2,9 lejért adták darabját, a hirdetési szöveg szerint "árrés nélkül", s a gyógyszertárakhoz képest olcsón. Azt követően, hogy egy bulvárlap nyilvánosságra hozott egy szerződést, mely szerint a Kínából érkező maszkok beszerzési ára 1,5 lej, az eMag 2,5 lejre szállította le a fogyasztói árat.

Ha csak darabonkénti 70 bani profittal számolunk, a piacvezető online áruház akkor is minimum 7 millió lej (510 millió forint) nyereséget zsebelt be a maszkok eladásából, és április közepe óta további több millió darabot értékesíthetett. Időközben a maszkok ára jelentősen csökkent. Az internetről már 25 lejért lehet rendelni 50 darabos csomagot, bár a jobb minőségű termékekért akár 60 lejt kell kifizetni.