Mennyire veszélyes a koronavírus a gyerekekre?

Enyhe lefolyású általában a Covid-19 az öt év alatti gyermekek körében - erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport koronavírus-fertőzéses esetekről készült 65 tanulmány felülvizsgálata nyomán.
Csernátony Csaba, 2021. január 7. csütörtök, 13:56
Fotó: Getty Images

A koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19-ről) készült nemzetközi tudományos irodalom metaelemzése megerősítette, hogy az öt év alatti gyerekek valószínűleg felépülnek a fertőzésből.

A korcsoportba tartozó, koronavírus-fertőzött gyerekek fele egyévesnél fiatalabb és ugyanekkora a tünetmentesek aránya is az öt év alattiak körében - erre jutott az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói vezette csoport a Vaccine című tudományos folyóiratban közzétett tanulmánya. Ezek a megállapítások segítenek a gyermekek Covid-19 elleni oltási programját célzó intézkedések meghozatalában és a kismamák immunizációs programjának meghatározásában - olvasható az egyetem közleményében.

"Rendszeresen felülvizsgálják a teljes népességre - köztük a 18 év alatti gyermekekre - vonatkozó Covid-19 adatokat, de specifikusan az öt év alatti gyermekek esetében ez nem történt meg" - közölte Nusrat Homaira, az egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: "Azért összpontosítottunk az öt év alatti gyermekekre, mert ez a legkockázatosabb csoport a légzőszervi fertőzések esetében és ezen fertőzések miatt kerül a legtöbb gyermek kórházba. Ráadásul a gyermekek gyakran tünetmentesek és fontos szerepet játszanak a betegség közösségi terjesztésében."

A mintegy kétezer tanulmányból kiválasztott 65 kutatás 1214 öt évesnél fiatalabb gyermek esetével foglalkozott, akikről a járvány első hullámában igazolták a koronavírus-fertőzést olyan országokban és térségekben, mint az Egyesült Államok, Kína, Európa, a Közel-Kelet és a Csendes-óceán nyugati és keleti térsége.

A felnőttekhez hasonlóan nagyobb arányban fertőződtek meg fiúk, arányuk 53 százalék volt. Az esetek 43 százaléka volt tünetmentes, hét százalékuk súlyos, ami intenzív osztályos kezelést igényelt. "Csak egy halálesetet jegyeztek fel, egy tízhónapos lánycsecsemőét, akinek nem volt krónikus betegsége és nem volt köthető korábbi ismert Covid-19 esethez" - ismertette a részleteket a kutató. Homaira elismerte, hogy kutatáskat augusztusban nyújtották be és csak decemberben publikálták a hosszas szakértői vizsgálat miatt.  Elmondta azt is: "Az ezen korosztályról azóta megjelent új kutatások eredményei azonban nem térnek el attól, amit mi a tanulmányunk feltárt".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.01.07 14:35

Ez most komoly?!!!!
Egy paraszt megmondta volna előre ezt.
A fiataloknak fiatal és jó, erős, azonnali válaszképes immunrendszerük van az időseknek elöregedett, gyengébb és sokkal lassabb válaszképességű.
Vajon miért titkolják a BRACE vizsgálatot?
Miért nem mondják ki, hogy a gyerekek, fiatalok az elsődleges szuperterjesztők?
Azt már a vak is látta ahol bezárták az óvodákat, iskolákat drasztikusan csökkent a járvány terjedése (ahol természetesen a fiatalokra egyben kijárási korlátozások is kiterjedtek).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html