A lengyel államfő aláírására váró új intézkedések szerint egyebek között három hónapon keresztül felmentik a legfeljebb 49 személyt foglalkoztató cégeket a tb-járulék felének befizetése alól, egy hónapról három hónapra terjesztik ki az egyéni vállalkozók elmaradt bevételeit pótló, 2 ezer zlotys (159 ezer forint) támogatást, és támogatást adnak a karanténba helyezett gazdáknak is.

Az egész gazdasági csomag a lengyel GDP mintegy 10 százalékát teszi ki. Az eredeti, szűkebb változata nyomán az állampolgárok csütörtökig több mint 1,17 millió kérvényt nyújtottak be, ebből több mint 783 ezer beadvány a márciusi tb-járulék befizetése alóli felmentésre vonatkozik.

A lengyel kormány a koronavírus-járvány kezelésének jelenlegi fázisában egyfelől a gazdasági élet újbóli beindítását, másfelől a fertőzés továbbterjedésének korlátozását tartja szem előtt. A mozgásszabadság korlátozásának április 20. utáni fokozatos enyhítése mellett hangsúlyozza az egészségügyi szabályok következetes betartásának fontosságát, aminek keretében csütörtöktől kötelező a szájmaszkok köztéri használata is.

Hatósági árat kapnak a szájmaszkok

Jadwiga Emilewicz kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter egy pénteki interjúban közölte: a fogyasztóvédelmi hivatallal együttműködve úgy fogják megszabni a szájmaszkok árát, hogy ez "elérhető", azaz néhány zloty értékű legyen.

Emilewicz előző nap Andrzej Duda elnökkel együtt megindította a Lengyel varroda nevű projektet, melynek keretében mintegy 200 lengyelországi üzem, köztük hét nagy ruhagyártó cég június végéig 100 millió szájmaszkot készít. Lengyelország azon kevés európai országok egyike, ahol a kínai konkurencia ellenére még mindig működnek varrodák.

Mateusz Morawiecki kormányfő korábbi közlése szerint a kormány törekedni fog Lengyelország nagyobb mértékű önállóságára az egészségügyi védőeszközök és gyógyszerek gyártásában.

Védőruhák Törökországból és Kínából

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter csütörtök éjjel bejelentette, hogy Törökországból 19 tonnányi védőruha-szállítmány érkezett. Március vége óta a lengyel állami cégek által elsősorban Kínából szereztek be védőruházatot, a beszerzések összértéke eléri a 15 millió dollárt.

A lengyel egészségügyi tárca péntek délelőtti adatai szerint 8214-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az elmúlt 24 órában 443 új megbetegedést regisztráltak, ami enyhe növekedést jelent az előző napokhoz képest. Egy nap alatt 26 beteg halt meg, és 82-en gyógyultak fel a betegségből. Összesen 318 a halálesetek és 866 a felgyógyultak száma. Több mint 138 ezer ember van házi karanténban.