Egységes járványügyi kritériumrendszert vezetne be a spanyol kormány

Egységes járványügyi kritériumok alkalmazását javasolja a spanyol kormány azoknak a városoknak, amelyekben százezernél több ember él - jelentette be Salvador Illa egészségügyi miniszter kedd esti sajtótájékoztatóján.
Szász Péter, 2020. szeptember 29. kedd, 22:13
Fotó: AFP

Százezer lakosonként legkevesebb ötszáz eset előfordulása, az elvégzett tesztek több mint 10 százalékának pozitivitása, valamint az intenzív osztályok több mint 35 százalékos telítettsége lesznek azok a feltételek, amelyek indokolják a szabad mozgás korlátozását, valamint a kereskedelmi és vendéglátó egységek befogadóképességének, nyitvatartásának csökkentését, továbbá az egészségügyi kapacitások megerősítését.

A politikus közölte, hogy az elképzelésről telefonon már tájékoztatta a tartományok egészségügyi tanácsosait, akikkel szerdán videokonferencián vitatják meg a javaslatot. Elfogadása esetén az intézkedés a lehető leghamarabb életbe lép azokon a területeken, ahol a járványhelyzet ezt indokolttá teszi. Példaként említette a koronavírus-fertőzéssel leginkább sújtott madridi tartományt, amellyel már megállapodtak a javaslat támogatásáról.

A spanyol központi kormány és a madridi autonóm kormány napok óta próbál egyezségre jutni a járványkezelésről a régióban, miután előbbi nem tartotta elég szigorúnak és hatékonynak a helyi vezetés intézkedéseit.

A spanyol egészségügyi minisztérium késő este közreadott jelentése szerint az elmúlt huszonnégy órában 640 új fertőzöttet jelentettek a madridi régióból, míg országosan több mint 2500 új esetet regisztráltak. A vírus megjelenése óta több mint 758 ezer fertőzöttet azonosítottak.

A koronavírus az elmúlt egy hétben 443 ember halálát okozta, eddig 31 614-en hunytak el a kór miatt.

Kórházi ellátásra csaknem 11 ezren szorulnak a dél-európai országban, közülük több mint 1500-an vannak intenzív osztályon, ami a rendelkezésre álló ágyszám 17,9 százalékát jelenti. Madridban az intenzív terápiás kapacitás 41,8 százalékát fordítják Covid-betegek kezelésére - közölte a szaktárca.

HOZZÁSZÓLÁSOK