Orvosok orvosok ellen Szerbiában

Szerbiai orvosok egy csoportja az ottani kormányzati válságstáb lemondását követeli, mert úgy vélik, ez a testület az oka annak, hogy az országon különösen keményen elveri a port a járvány.
Barabás Júlia, 2020. július 21. kedd, 16:59
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

A mintegy háromszázötven orvost tömörítő Ujedinjeni protiv kovida (Együtt a covid ellen) csoport nyílt levélben határolódott el a köztársasági válságstábtól, és annak lemondását követeli - vette át a szerb sajtó hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az orvosok szerint a válságstáb miatt sodródott Szerbia az egészségügyi katasztrófa szélére. Levelükben másik stáb felállítását követelik, illetve, hogy vizsgálják ki a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos valós adatok eltitkolását.

A levélben szó esik még az egészségügyi dolgozókat érő megfélemlítésről és a szakma átpolitizálásáról, amely ellehetetleníti a munkájukat. Az orvoscsoport nyílt levelében hangsúlyozza, hogy nem formális csoportosulásról van szó, de valahogy reagálniuk kellett a történésekre. "Tettünk egy esküt, amely arra kötelez bennünket, hogy minden nyomás ellenére is megőrizzük az orvosi hivatás becsületét. Ez a kezdeményezés egy reakció a valóságra."

HOZZÁSZÓLÁSOK