Egészségügyi és ipari intézmények egész koalíciója állt össze annak érdekében, hogy támogassa az amerikai Mayo Clinic koronavírus-kezelési módszerének minél gyorsabb elterjesztését - számolt be a CNBC-nek Gianrico Farrugia, a klinika vezérigazgatója. A Mayo Clinic nonprofit gyógyító, oktató és kutató központ, amelynek több mint 60 ezer alkalmazottja van és 12 milliárd dollár feletti éves árbevételt ér el. Farrugia a fertőzés kezelésének egyik módszerét látja kísérletükben.

A módszer valójában egyszerű: a koronavírus-betegségen átesett, felépülőben lévő betegektől vett vérplazmát adják be a betegeknek, arra építve, hogy az abban lévő antitestek a vérátömlesztést kapott betegnél is rárontanak a vírusra. Ezt a kezelést először a száz évvel ezelőtti spanyolnátha-járvány idején alkalmazták - árulta el Farrugia. Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) márciusban engedélyezte alkalmazását.

Ha a kísérlet beválik, akkor a legkevesebb, amit ígér, az az, hogy segítségével meg lehet előzni a legsúlyosabb megbetegedéseket. Emellett előzetes védekezésként alkalmazni lehet a nagy kockázatú munkát végző embereknél, elsősorban az egészségügyi dolgozóknál. Ezzel néhány hónapra immunissá lehet tenni őket a betegséggel szemben. A Mayo Clinic egyebek mellett a Vöröskereszttel dolgozik együtt azon, hogy minél előbb elterjesszék az új módszert, jelenleg több mint 100 helyen dolgoznak a bevezetésén.