Koronavírus: csak sorjáznak a szigorítások

Szlovákiában újabb 25 embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést. Görögországban látogatási tilalmat rendeltek el a menekülttáborokban, szedától pedig bezárnak az üzletek is a legszükségesebbek kivételével. Szerbiában választásokat halasztottak el, és kijárási tilalmat is elrendelt a kormány. Luxemburgban három hónapig tartó szükségállapotot hirdettek ki.
Szabó Zsuzsanna, 2020. március 17. kedd, 22:59
Fotó: Getty Images

Szlovákiában kedden újabb 25 embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést, és így már 97-re emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, összesen több mint 1900 személyt teszteltek - jelentette az egészségügyi minisztérium kedden az MTI szerint.

A vírus jelenlétével eddig diagnosztizált személyek legtöbbje Pozsonyban van, de országszerte mutattak ki fertőzéseket. Még az esti adatok nyilvánosságra hozatala előtt Peter Pellegrini kormányfő azt mondta: a fertőzéssel diagnosztizált személyek közül 22-őt kórházban kezelnek, kettejüket az intenzív osztályon, a többieket pedig házi karanténban.

Látogatási tilalom a görög menekülttáborokban

Látogatási tilalmat rendelt el a menekülteket és migránsokat befogadó görögországi táborokban a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására a görög bevándorlásügyi minisztérium. "Legalább 14 napra el kell halasztani az egyéneknek, illetve szervezeteknek a táborokba való látogatását" - áll a tárca közleményében. Közölték, csak a befogadóközpontok személyzete léphet be a táborokba. A menedékkérőket felkérik, hogy ezen időszak alatt csak sürgős esetben hagyják el a tábort.

"Valamennyi új érkezőnél kötelezően lázmérést végeznek" - tette hozzá a tárca. A közös helyiségeket és bejáratokat naponta takarítják és fertőtlenítik. Bevándorlók és menekültek tízezrei élnek a gyakran túlzsúfolt táborokban a kontinensen és az Égei-tenger szigetein.

A Kínából kiindult új koronavírusnak eddig négy halálos áldozata van Görögországban, és 311 fertőzöttet tartanak számon. Minden Görögországba érkezőt 14 napra karanténba helyezenek, és szerdától a legszükségesebbeket leszámítva, bezárják az üzleteket.

Szerbiában választást halasztottak el

Szerbiában határozatlan időre elhalasztották az április 26-ra tervezett parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokat, és az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében a kormány este 8 és reggel 5 óra között szerdától kijárási tilalmat vezet be.

Az országban vasárnap hirdettek szükségállapotot, azóta a kormány folyamatosan közli szigorító intézkedéseit. Korábban 100-ban, majd 50-ben határozták meg a beltéri rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, a keddi döntés értelmében zárt helyiségben, így az éttermekben és a kávézókban is legalább két méternek kell lennie egy-egy ember között, vagyis négy négyzetméterenként egy vendég tartózkodhat a helyiségben. További intézkedésként már nemcsak a Szerbiában gyártott, hanem a jelenleg az országban található valamennyi gyógyszer kivitelét megtiltották, illetve megtiltották a napraforgóolaj, valamint a napraforgómag exportját is.

Minden munkáltatót arra kértek, hogy tegye lehetővé a távmunkát, a kormány döntése értelmében pedig az így elvégzett munkáért ugyanolyan bérezés jár, mint a munkahelyen végzettért.

Az ország vezetésének döntése értelmében szerda 10 órától nem léphetnek az utcára a 65 év felettiek, az ötezer lakosnál alacsonyabb népességű településeken pedig a 70 év felettiek. Akik nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, azok akár 150 ezer dináros (442 500 forint) büntetéssel is sújthatók. A karanténra kötelezett állampolgárokat a rendőrség ellenőrzi, és a karantén szabályait megszegők három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. Az első eljárások már megindultak.

Szerbiában eddig 72 fertőzöttet regisztráltak.

Luxemburgban szükségállapot van

Luxemburgban három hónapig tartó szükségállapotot hirdetett ki a kormány kedden, a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében - írja a helyi sajtó az MTI szerint.

A kabinet továbbá az építkezéseken folyó munka beszüntetéséről és a játszóterek bezárásáról is döntött. A határokat egyelőre nem zárják le.
Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök mindenkit otthonmaradásra ösztönzött.

"Csak az menjen ki az utcára, akinek halaszthatatlan dolga van. Ez most a szabály" - hangsúlyozta.

Az országban hétfőn két hétre bezárták az iskolákat és az óvodákat. A szerdán azonosított újabb 59 esettel együtt 140 a fertőzöttek száma a félmillió lakosú nagyhercegségben.

HOZZÁSZÓLÁSOK