Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjelent Szlovákiában is a koronavírus (SARS-CoV-2) új, először Anglia déli területein terjedő változatának jelenlét - idézte az MTI a szlovák egészségügyi miniszter Marek Krajcí hétfői bejelentését.

Szlovákia keleti részében lévő nagymihályi (Michalovce) járásból származó néhány mintában mutatták ki az új változatot, amelyet "angol törzsnek" nevezett a politikus. (A szóban forgó vírusmutációra "brit törzsként" is szoktak hivatkozni az erről szóló tájékoztatókban.)

A parameter.sk hírportál azt írta, hogy a mutáció 70 százalékkal fertőzőbb, az eredeti vírushoz képest 0,4-gyel nagyobb a reprodukciós értéke, a páciensek szervezetében pedig potenciálisan nagyobb terheltséget okoz. Az egészségügyi miniszter szerint a mutáció főként a 60 éven aluliak és a gyerekek körében terjed nagyobb mértékben. Az új variáns klinikai tünetei, valamint az elhalálozási mutatója is olyan, mint az eredeti vírusé.

Az új vírusmutáció gyors terjedése miatt vezetett be hétfőtől szigorú korlátozásokat a brit kormány. Az intézkedésekkel lényegében lezárták egész Angliát. (Erről itt olvashat részletesen.)