Koronavírus: Szlovákiát is elérte az új mutáció

Az Anglia lezárását okozó "brit törzs" Szlovákia keleti részében is felbukkant.
Csernátony Csaba, 2021. január 5. kedd, 07:15
Fotó: Getty Images

Megjelent Szlovákiában is a koronavírus (SARS-CoV-2) új, először Anglia déli területein terjedő változatának jelenlét - idézte az MTI a szlovák egészségügyi miniszter Marek Krajcí hétfői bejelentését.

Szlovákia keleti részében lévő nagymihályi (Michalovce) járásból származó néhány mintában mutatták ki az új változatot, amelyet "angol törzsnek" nevezett a politikus. (A szóban forgó vírusmutációra "brit törzsként" is szoktak hivatkozni az erről szóló tájékoztatókban.)

A parameter.sk hírportál azt írta, hogy a mutáció 70 százalékkal fertőzőbb, az eredeti vírushoz képest 0,4-gyel nagyobb a reprodukciós értéke, a páciensek szervezetében pedig potenciálisan nagyobb terheltséget okoz. Az egészségügyi miniszter szerint a mutáció főként a 60 éven aluliak és a gyerekek körében terjed nagyobb mértékben. Az új variáns klinikai tünetei, valamint az elhalálozási mutatója is olyan, mint az eredeti vírusé.

Az új vírusmutáció gyors terjedése miatt vezetett be hétfőtől szigorú korlátozásokat a brit kormány. Az intézkedésekkel lényegében lezárták egész Angliát. (Erről itt olvashat részletesen.)

HOZZÁSZÓLÁSOK