Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel megjelent kimutatás szerint jelenleg több mint 8100 személyt kezelnek Coviddal a cseh kórházakban, ami a járvány tavaly márciusi kitörése óta új csúcsot jelent. Súlyos állapotban 1661 személy van, százzal több, mint vasárnap. Kedden a laboratóriumi szűrések 16 642 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami pedig az eddigi negyedik legmagasabb szám - számol be az adatokról az MTI.

A járvány terjedését, illetve az egyre kritikusabbá váló helyzetet a cseh kormány új óvintézkedésekkel próbálja kezelni. Szerdától kezdve például a több mint 250 személyt foglalkoztató vállalatoknál kötelező az alkalmazottak tesztelése legalább heti egy alkalommal. Az állam havi négy tesztet fizet, egy tesztért maximum 60 koronát (835 forint) alkalmazottként.

A cseh kórházak továbbra is rendkívül leterheltek, és a covidos, speciális ágyak szinte már mind foglaltak. A hivatalos jelentés szerint ezeknek az ágyaknak már mindössze 14 százaléka szabad, ami mintegy 180 ágyat jelent. A férőhelyhiány régiónként eltérő, ezért a betegeket több esetben is távoli kórházakba kell szállítani, ahol még van szabad ágy.

A helyzet áthidalása érdekében Csehország egy hete a szomszédos, illetve az európai uniós államokhoz fordult segítségért Tomás Petrícek külügyminiszter a közszolgálati rádióban kedd este úgy nyilatkozott, hogy a felhívásra számos állam reagált, és eddig "már néhány száz ágyat" ajánlottak fel a cseh betegek számára. Petrícek szerint a cseh külügy jelenleg Németországgal tárgyal a felajánlott segítség kihasználásáról. A német határ mentén fekvő cseh régiókban ugyanis rendkívül súlyos a helyzet, az ottani kórházak megteltek, és szívesebben szállítanának betegeket a közeli német kórházakba, mint a távolabbi cseh társintézetekbe.