Az amerikai járványügyi szakemberek attól tartanak, hogy támadhatnak a szuperkórokozók (superbug), amelyekre nem hatnak az antibiotikumok - derült ki a CNBC cikkéből.

Julie Gerberding, aki 2002 és 2009 között az USA közegészségügyi hivatala, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) igazgatója volt, úgy véli, hogy az ezek által okozott fertőzések még több halálesethez vezethetnek, mint amennyit a koronavírus okozott.

Gerberding szerint ez egy "rejtett veszély", amely megbújik a koronavírus-járvány árnyékában. Olyan kórokozókról van szó, amelyek adaptálódtak, és így ellenállnak különféle antibiotikumoknak, amelyekkel a koronavírus-betegeket kezelik. Ezek a mikroorganizmusok ott lopakodnak azok között, akik nagyon betegek és hosszú ideje kórházi kezelésre szorulnak, majd róluk átkerülhetnek a mostani járvány nyomán kórházba, lélegeztetőgépre került vagy katéteres kezelésben részesülő páciensekre.

A tények azt mutatják, hogy hét kórházba került koronavírus-betegből egy elkapott valamilyen másodlagos bakteriális fertőzést - fogalmazott a szakember. Bár a szuperkórokozók támadása ellen összetett antibiotikumos kezeléssel lehet védekezni, nagy a versenyfutás, mert gyorsabban válnak rezisztensé minden ellen, mint ahogy a gyógyszerek fejlődnek - mondta Gergerding. Ráadásul sok kórház nincs felkészülve erre a bonyolult és drága antibiotikumos kezelésre.

A Lancet orvosi újságban megjelent tanulmány szerint, amely a kínai Vuhanban, a járvány első epicentrumában két kórházban több mint 190 koronavírus-páciens esetét tekintette át, az elhunytak fele másodlagos fertőzést is kapott.