Jönnek a szuperoltások, kínai-orosz vakcinakombó a láthatáron

A koronavírus vakcinákkal foglalkozó több cég is jelezte, hogy kész együttműködni hozzá hasonló partnerekkel. Az egyik előkészületben lévő kombinációban az orosz vakcina és egy kínai oltás venne részt.
Komócsin Sándor, 2021. február 5. péntek, 12:59
Fotó: Getty Images

Úgy tűnik, meghozta az oroszok kedvét a vakcinabizniszhez az a siker, amelyet a Szputnyik V nevű oltásuk ért el a napokban azzal, hogy a tekintélyes nyugati The Lancet orvosi szaklap felmagasztalta a készítményt - derül ki a Bloomberg cikkéből. Az orosz gyógyszerfejlesztők tárgyalásokat kezdtek a kínai CanSino Biologics Inc. vállalattal arról, hogy kombinálják kettejük koronavírus-oltását. Reményeik szerint ezzel elsősorban a koronavírus új mutációi ellen hozhatnák létre hatásos védelmet kínáló oltást.

Az orosz állami befektetési alap, amely részt vett a Szputnyik V fejlesztésének finanszírozásában előzetes megállapodást kötött a tiencsini vállalattal, illetve a Petrovax Pharm Llc egészségügyi befektetési céggel, amely Vlagyimir Potanyin orosz milliárdos tulajdonában van arról, hogy a közös oltással kapcsolatos teszteket Oroszországban végeznék el - tudta meg a Bloomberg négy informátortól. A CanSino partnere Oroszországban korábban is a Petrovax volt.

Többszörös előny

A kísérletek eredményeként a Szputnyik V második dózisát a CanSino készítményére cserélnék le abban a reményben, hogy ezzel hatékonyabb védettséget lehet kialakítani. Várakozások szerint egy hónapon belül bejelenthetik a kezdeményezést. A két vállalat egyelőre nem kommentálta a hírügynökség értesülését. Kirill Dmitrijev, a befektetési alap igazgatója egy korábbi interjúban jelezte, hogy terveznek kínai-orosz együttműködést, de részletekről nem beszélt.

Szakértők üdvözlik azokat a kezdeményezéseket, amelyek többféle készítményt egyesíthetnek. Az Oxfordi Egyetem kutatói például a közreműködésükkel kifejlesztett AstraZeneca-vakcinát kombinálnák a Pfizet/BioNTech készítményével, a Szputnyik és az AstraZeneca-vakcina keverékét elkezdték tesztelni Azerbajdzsánban és az Egyesült Arab Emírségekben. Az orosz-kínai kombó főként a feltörekvő országok vakcinaellátásában jönne jól, mert egyesítené a két fél egyébként szűkös gyártási kapacitását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2021.02.06 18:21

Kac-kac kukac, egy 160 millió lakosú ország összefog egy fél ázsiányi területű 1,7 millárd lakosságú szintén nagyhatalommal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html