Az április 10-i portugál kormányülésen döntöttek úgy, hogy az esélyegyenlőség jegyében legkésőbb a következő tanév szeptemberi kezdetére minden iskolást ellátnak a távtanuláshoz szükséges laptoppal, mobilnettel, illetve előfizetnek nekik a Zoomra és az MS Classra. A felszerelések kiosztása azonnal el is indult, vagyis a valóságban már ennek a tanévnek az utolsó harmadában gépet kap sok rászoruló, akik így rendesen részt tudnak venni az oktatásban  - olvasható a portál beszámolójában.

A Magyarországhoz hasonló méretű és lakosságszámú Portugália gazdaságilag is összemérhető Magyarországgal, az egy főre eső nemzeti össztermék alapján rangsorolt listákon ugyan valamivel előrébb áll, de az IMF számításai szerint a vásárlóerő-paritáson (PPP) mért egy főre jutó GDP-ben már Magyarország volt előrébb 2019-ben, és a 2020-ra várt érték is magasabb.

A nálunk jóval tehetősebb Ausztriában szintén kapnak számítógépet a rászoruló gyereket, igaz, csak kölcsönbe. Az aktuális tervek szerint az online órákon részt venni nem képes gimnazistáknak kölcsönöz majd 12 ezer gépet az állam.