Olcsó, nagyon gyors koronavírus-tesztet készítettek a csehek

Egy órán belül eredményt mutat az az új koronavírus-gyorsteszt, amelyet cseh kutatók fejlesztettek ki és csak pár száz forintba kerülhet.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 10. csütörtök, 08:32
Fotó: Getty Images

Tünetmentes emberek szervezetében is képes kimutatni a koronavírus jelenlétét az a gyorsteszt, amelyet cseh kutatók fejlesztettek ki. Óriási előrelépés lenne ez a mindennapos, tömeges alkalmazás esetén, például a tömegrendezvények megtartása szempontjából, hiszen egy órával egy focimeccs vagy koncert előtt a közönség szűrhető lenne - írja a Euronews.

A gyártás még nem kezdődhet meg, a Palacky Egyetem kutatócsoportjának tesztjét egyelőre engedélyeztetni kell. A Olomouc-i kutatók ígérete szerint az eszköz tömeges tesztelésekre alkalmas, ára 100 és 500 cseh korona (vagyis 1400 és 6800 forint) között mozog, jóval olcsóbb az jelenlegi teszteknél.

A tesztelés jelenleg - vakcina hiányában - a legjobb eszköz a koronavírus-járvány fékentartására, mert így a fertőzöttek az előtt kiszűrhetők, hogy a betegséget továbbadták volna. Az európai oltás, az AstraZeneca termékét egyelőre vizsgálják, viszont a piacra kerülését lassítja, hogy egy betegnél szövődmények léphettek fel, amelyet jelenleg kutatnak.

Az utóbbi napokban háromszorosára nőtt a mentők által elvégzett koronavírus-mintavételek száma. De máshol is erős túljelentkezés van: több olyan magán szolgáltató, amely a Nemzeti Népegészségyüi Központnak is dolgozik azt mondta, hogy kétszer annyi mintát kezelnek, mint amennyire felkérte őket az állami járványügyi szerv, mellette pedig a magán ügyfeleiket is ellátják.

Hét eleji sajtóhírek szerint az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. Jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Jelenleg itthon egy teszt 10-15 ezer forint között mozog a privát cégeknél, viszont az utazási korlátozások bevezetése miatt nagy szükség van a PCR-vizsgálatokra. A helyzet fényében látszik, mekkora segítséget is jelenthet a cseh gyorsteszt kifejlesztése, valamint ha engedik, hogy piacra kerüljön.

Verseny az oltásért

Ezen kívül világszerte százharminc vakcinafejlesztési projekt zajlik. Közülük körülbelül harminc van klinikai fázisban, és hat olyan fejlesztésről tudni, amely már a klinikai tesztelés utolsó fázisában jár. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője szerint viszont elenyésző az esélye annak, hogy idén beadható vakcina készül el. A logika alapján legkorábban 2021 első negyedévére lehet meg az első működő, tömeges oltásra alkalmas készítmény.

Magyarországon a csütörtök reggeli adatok szerint 24 óra alatt 476 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 10 191 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 630 fő, 3990-en pedig már meggyógyultak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.09.11 01:38

@vanrob: 21 03
Nem 0erted a teszt fogalmát.
A lakmusz papírról talán hallottál.
A ph-t teszteli.
Bár ez sokkal többet tud mint a korona teszt.
A színekhez számértékek tartoznak.
A korona teszteknél csak pozitív es negatív van.
Semmi részlet..
Csak a teszt biztonsága az érték.
De a teszt nem a COVID-19 - et mutatja ki.
Minden koronavírusra pozitív eredményt ad.

Csak szólok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.09.11 01:25

@vanrob:20 53
Vagyis @krix10-el egy véleményen vagy.

Csak szólok.
Csak ő tömörebb volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vanrob, 2020.09.10 21:03

@krix10: A teszt alapvetően két részből áll, a mintavételből és a kiértékelésből. A mintavételt tulajdonképpen szinte bármilyen eszközzel le lehet venni ami a kellő ideig megőrzi változatlan formában a személy jellemzőit. A másik rész viszont sokkal bonyolultabb, minél több részletre és minél pontosabban vagyunk kíváncsiak. Nagyon szemléletes példával élve, mint amikor ledarabolsz egy lemezt és meg akarod mérni, hogy akkora lett-e, mint amire neked szükséged van. Ha elég a max milliméteres pontosság, akkor elég egy vonalzó, de ha ezredmilliméter pontosságot követelsz meg, akkor oda bizony mikrométer, vagy akár mikroszkóp kell. A kettő kiértékelési módszer között a kiértékeléshez használt eszköz (vonalzó vs mikrométer) ára jelenti a sokszorozó tényezőt.
Innentől nem nehéz megérteni, hogy miért van párszáz vagy párezer forintos gyorsteszt, és miért van a 30 ezer forintos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vanrob, 2020.09.10 20:53

@krix10: Azok légzéstámogató eszközök, abban segítenek, ha magadtól még ugyan tudsz lélegezni, de nem elég hatékonyan. Például egy asztmás esetében. Amikor valaki nem képes az önálló lélegzésre, azoknak kell a lélegeztető gép. A kettő eszköz tökre más. Sajnos a lélegeztető gépek helyett beszerzett és nagy csinnadrattával bejelentett gépek csupán légzéskönnyítő eszközök, és tulajdonképpen alkalmatlanok a kritikus állapotban lévő betegek kezelésében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vanrob, 2020.09.10 20:48

@gondolkoggyunk: Szerintem a teszt "értékét" az adja meg, hogy mennyire "pontos". Hiába csak 2000, ha 50% a pontossága... Vagy ahogy a kúrmány által beszerzett kínai gyors tesztek is mentek a kukába. Ólcsók voltak (jó, mire a kúrmány kifizette a NERtársnak, addigra azért megdrágultak rendesen...), de legalább használhatatlanok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html