Belgiumban július elejétől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, aminek köszönhetően az egészségügyi szabályok szigorú betartása mellett megnyithatnak az ország filmszínházai, uszodái, kaszinói, vidámparkjai és koncerttermei - derül ki az MTI híreiből. Hollandiában a szaunák, sportcentrumok, nyilvánosházak várják majd ekkortól a vendégeket. Az enyhítések értelmében Belgiumban a privát közösségi találkozók engedélyezett létszáma 15 főre bővül, beltéri eseményeken 200, kültérin nem több mint 400 fő vehet részt.

Törökországban szerdán az előző napi 1268 után tovább emelkedve ismét 1500-hoz közeli értékkel, 1492-vel nőtt a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma. A korábban lassuló járvány napi esetszámai a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli szintről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe jutottak. A mutató múlt vasárnap kevéssel 1200 alá csökkent, de keddre újból felszökött 1268-ig.

Bezártak két párizsi általános iskolát elővigyázatosságból, miután koronavírusos eseteket tártak fel, de járványgóc nem alakult ki egyik helyen sem, alig két nappal azután, hogy ismét kötelezővé tette a kormány a bejárást az iskolákba a július eleji tanévzárásig. Kedden a fővárosi 12. kerületben található, 180 tanulót fogadó Lamoriciere iskolát "elővigyázatosságból" zárták, miután három Covid-19 fertőzéses esetet tártak fel, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy gyerekek vagy pedig tanárok koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak.

Házi karanténba vonult Zuzana Caputová szlovák államfő szerdán, miután kiderült, hogy az elnöki hivatal egyik alkalmazottja kapcsolatba került egy olyan emberrel, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Caputovának legalább péntekig karanténban kell maradnia, és hozzá hasonlóan preventív karanténba kerültek közeli munkatársai is. Az elnöki hivatal később közölte, hogy mind Zuzana Caputovának, mind pedig a hivatal az ügyben közvetlenül érintett alkalmazottjának negatív lett az első koronavírus-tesztje.

Ismét titkosszolgálati eszközökkel követhetik majd a koronavírus-fertőzötteket Izraelben a kormány szerdai határozata alapján, miután az utóbbi hetekben ismét feléledt a járvány. A kormány által egyhangúlag elfogadott törvényjavaslat szerint a kabinet igénybe veheti a Sin Bét belbiztonsági szolgálat telefonokat követő eszközeit az egészségügyi minisztérium epidemiológiai felméréseihez, amelyek a páciensek diagnosztizálás előtti utolsó két hetét térképezik fel, hogy merre jártak és kikkel találkozhattak.

Júliustól tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon Ausztriában. Jövő szerdától a pincérek számára sem lesz kötelező a szájmaszk viselése; továbbra is viselni kell viszont a maszkot a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben, illetve azoknál a szolgáltatóknál, ahol nem lehetséges a legalább egy méteres távolság megtartása. A vendéglátóhelyek az eddigi reggel 6 óra helyett már 5 órakor kinyithatnak; és ismét üzemelhetnek az önkiszolgáló büfék. A kisebb éjszakai bárokban pedig júliustól ismét lehetőség lesz a pultnál történő italmérésre.

Ismét rekordot döntött Ukrajnában a fertőzöttek napi növekménye szerdára, 940 új beteget regisztráltak. A korábbi legmagasabb napi növekmény a június 18-i 921 volt. Az új esetekkel együtt Ukrajnában az eddig azonosított fertőzöttek száma átlépte a 39 ezret (39 014). A betegségben elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1051-re emelkedett, miközben eddig 17 409-en gyógyultak meg, közülük 453-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma így 20 554 az országban.