A leronlimab hatóanyagot fejlesztő CytoDyn vészhelyzeti felhasználási engedélyt kapott az FDA-tól koronavírusos betegek kezelésére. Mostani közleményükben a készítmény alkalmazásával zajló kezelések során tapasztalt hatásosságáról hoztak nyilvánosságra adatokat - derül ki az Orvostovábbképző Szemle cikkéből.

A CytoDyn március 9-én kérelmezte, hogy a koronavírusos betegek kezelésére is kipróbálják a készítményt, melyet a vészhelyzeti felhasználási protokoll szerint meg is adott számukra az amerikai gyógyszerészeti hatóság. A korábban elvégzett illetve folyamatban lévő kilenc klinikai vizsgálat adataiból az látszott, hogy a leronlimab gátolja a regulátor T-sejteknek a gyulladás helyére történő migrációját, és ezzel mérsékli a - koronavírus-fertőzés egyik legveszélyesebb következményét, a gyulladásos citokinek által kiváltott citokinvihart. Vagyis lényegében a szervezet saját túlzott immunválaszát tudja hatékonyan szabályozni.

Április 30-ra már összesen 49 koronavírusos beteget kezeltek a készítménnyel, így a CytoDyn nyilvánosságra hozta a betegek állapotát, amely alapján - főként a válságos és lélegeztetésre szoruló betegek esetében - a készítmény hatásosnak bizonyult. A mesterségesen lélegeztetett betegek több mint felét le lehetett venni a respirátorokról.

További 10 beteg adatai még nem érkeztek be, illetve újabb 5 betegnél született engedély a leronlimabbal végzett kezelésre, így a vizsgálati hatóanyag hatásáról már legalább 54 beteg állapota alapján lehet értékelést adni.

Az elmúlt időszakban egyre több hatóanyaggal kapcsolatban jelennek meg vizsgálati eredmények. Így derült ki, hogy a tozilicumab nevű készítmény mellett a remdesivir nevű kísérleti gyógyszer is hatásos lehet, míg az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump által protezsált hidroxiklorokin viszont inkább ártalmas.