A szaktárca adatai szerint pénteken 922, egy nappal korábban 971 esetben igazolták vizsgálatok a fennálló fertőzést, amelyre utoljára május elején volt példa. Egy héttel ezelőtt 390 volt a napi esetszám növekedése. Az igazolt fertőzöttek száma mára meghaladta a 272 ezret a január végén azonosított első koronavírusos eset óta az MTI híre szerint.

Az elmúlt egy napban hárman hunytak el, a halálos áldozatok száma több mint 28 ezer.

A legtöbb fertőzöttet Aragón és Katalónia tartományokban regisztrálták, előbbiből 298, utóbbiból 133 új esetet jelentettek. Mindkét térségben kötelező a maszkviselése minden nyilvános helyen, egyéb korlátozó intézkedések mellett.

Katalóniában a helyi kormány péntek este Twitteren jelentette be: bezár minden zenés-táncos szórakozóhelyet, továbbá a játéktermek, kaszinók sem lehetnek 24 órán keresztül nyitva.

A járványgócok egyik fontos forrásának az éjszakai szórakozóhelyeket tekintik az egészségügyi hatóságok szerte Spanyolországban, emiatt az autonóm tartományok egymás után rendelnek el korlátozásokat.

Kasztília-La Mancha vezetése hajnali egy óra után kötelezővé teszi a vendégek telefonszámának és személyi igazolvány számának regisztrálását, hogy egy felmerülő fertőzés esetén visszakövethetők legyenek. Kantábriában és Navarrában az éjszakai bárok, szórakozóhelyek nyitva tartását hajnali két órára csökkentették.

A madridi autonóm közösség kormánya a jövő hétre ígért döntést arról, hogy miként szigorítja az éjszakai életre vonatkozó szabályozást.