Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy szombatra egy nap alatt 515 új esettel 14 710-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké 15-tel 376-ra emelkedett, míg eddig 2909-en gyógyultak fel a betegségből, közülük 203-an az elmúlt napban.

Az országban eddig már 2854 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 96-an az elmúlt napban. Előző nap 7938 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el Ukrajnában a járvány kitörése óta több mint 167 ezret.

Az elmúlt napban a legtöbb fertőzöttet a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében regisztrálták (80 fő), valamint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében és a fővárosban, Kijevben, mindkettőben 50 esetet. Kárpátalja megyében jelenleg 678 fertőzöttet és 15 elhunytat regisztrált az egészségügyi minisztérium.

A két legfertőzöttebb terület változatlanul Csernyivci megye 2179 azonosított fertőzöttel és 70 halálesettel, a második helyen Kijev áll 1771 fertőzéses esettel és 34 elhunyt beteggel. Öt haláleset az elmúlt két napban történt a fővárosban.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester egy tévéinterjúban elmondta, hogy a tervek szerint május 11-től újra megnyitják a köztereket, továbbá számos kis- és középvállalkozás szigorú biztonsági szabályok betartása mellett újra működhet, a bevásárlóközpontok azonban egyelőre még zárva maradnak, és a metró sem fog még járni. Figyelmeztetett arra, hogy a korlátozások fokozatos feloldására készülnek, de ha újra kitörést tapasztalnak a fertőzés terjedésében, ismét szigorítaniuk kell.

Közben Törökország - Recep Tayyip Erdogan török elnök utasítására - csaknem egy tonna egészségügyi segélyszállítmányt küldött Ukrajnának a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemre. A repülőgép pénteken érkezett meg a kijevi Boriszpil repülőtérre. A szállítmányban egyebek mellett szájmaszkok, szemvédők, védőöltözetek és fertőtlenítőszerek érkeztek.