Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A biztos - az Európai Betegség és Járványmegelőzési Központ előrejelzéseire utalva - elmondta, hogy a járvány első hulláma túl van a tetőzésen szinte minden tagállamban, azonban a második szakasz már a következő hetekben megkezdődhet. Fokozott ellenőrzésre van szükség tehát, hogy a tagállami egészségügyi rendszereket ne érje váratlanul a járvány újbóli erőre kapása - idézi a biztos szavait az MTI.

Kiriákidész bejelentette azt is, hogy a tagállamok "túlnyomórészt" támogatják az Európai Bizottság azon elképzelését, hogy a testület koronavírus elleni, "hatékonynak tűnő" oltóanyagokat vásárolhasson előzetesen gyógyszeripari vállalatoktól, amelyet, az unió vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznának.

A bizottság a nyílt közbeszerzési pályázatokon kiválasztott gyártóknak a költségek jelentős részét előre kifizetné, azzal a megkötéssel, hogy a termelő biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll. Az előfinanszírozásra azért lenne feltétlenül szükség, mivel a befektetés, nélkül több gyógyszercég nem vállalja a pénzügyi kockázatokat, abban az esetben, ha az oltóanyag mégsem bizonyul hatékonynak.

Hozzátette, hogy a több tagállam - Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia - kétoldalú tárgyalásokat folytat gyógyszercégekkel, ami gyengítheti az unió kezdeményezést.

"Nagyon fontos, hogy ne menjünk két irányba, maradjunk együtt ugyanazon pályán. A vakcinavásárlás nem a versengésről szól, hanem mind a 27 tagállam együttműködésről."- hangsúlyozta.

Európában jelenleg a brit központú AstraZeneca és a GlaxoSmithKline, valamint a franciaországi Sanofi, míg az Egyesült Államokban a Pfizer, a Novavax, és a Johnson & Johnson a legnagyobb gyógyszercégek, amelyek koronavírus elleni oltóanyag-tesztelést folytatnak.