Nyerészkedhettek a járványon az amerikai politikusok

Két kormánypárti képviselőnek is kellemetlen kérdésekre kell válaszolniuk, miután jelentős értékben kötöttek tőkepiaci ügyleteket gyanúsan jó időzítéssel. Felmerült, hogy hozzáférhettek olyan hírszerzési anyagokhoz is, amelyek már előre jelezték a koronavírus hatásait, viszont nem a nyilvánosságnak szánták.
Rácz Gergő, 2020. március 20. péntek, 13:20
Fotó: Getty Images

Érdekes, bennfentes kereskedéses ügy van alakulóban az Egyesült Államokban, ahol két szenátort is azzal gyanúsítanak, hogy pozíciójával visszaélve mentette a vagyonát a koronavírus-járvány okozta piaci összeomlás elől - írja a CNBC.

Richard Burr és Kelly Loeffler republikánus szenátorok mindketten több millió dollár értékben adtak el részvényeket alig egy héttel azelőtt, hogy a tőkepiacokon lecsapódott volna a koronavírus járvány hatása, és beomlottak volna a tőkepiacok.

Mindkét politikus nagyot nyert a tranzakción. Az ügyet az teszi érdekessé, hogy nem sokkal azt megelőzően pozíciójukból adódóan titkos hírszerzési jelentéseket is kaptak a koronavírussal kapcsolatban. Burr történetesen a szenátus hírszerzési bizottságának az elnöke.

A törvények tiltják, hogy választott tisztviselők a munkakörükben birtokukba jutó információt saját javukra fordítsák. Bizonyíték itt sincs, hogy ez történt volna, az időzítés viszont látszólag a kelleténél szerencsésebb volt a két szenátorra nézve.

Egyelőre a politikusok tagadták, hogy bármilyen módon visszaéltek volna a helyzetükkel, és kimentették a vagyonukat a többmilliós munkanélküliséget okozó válság elől.

Nem segíti viszont az ügyüket, hogy közvetlenül a járvány felfutása előtt megerősödött a jóstehetségük. Burr egy nyilvánosságra került titkos felvétel szerint még a korlátozások előtt a várható kijárási tilalmakról és iskolabezárásokról beszélt.

 

Loeffler is azok között volt, akik a - végül igazolódott - következményekről beszélt nyilvánosan még a tényleges felfutás előtt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.03.20 13:22

Felakasztani mind a kettőt..akár többször is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html