Koronavírus: Trump hidroxiklorokint küldött Brazíliába

Az Egyesült Államok kétmillió adag hidroxiklorokint küldött Brazíliának koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, a fertőzés megelőzésére - jelentette be a Fehér Ház vasárnap. A szer jótékony hatása a koronavírus ellen nemzetközileg vitatott, a magyar terápiás protokollból is kikerült.
Szepesi Anita, 2020. június 1. hétfő, 08:36
Fotó: MTI Fotó / Varga György

A közlemény szerint a gyógyszert az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegségben szenvedők kezelése mellett "a vírusfertőzés megelőzésére" is alkalmazzák majd ápolók, orvosok és egészségügyi szakemberek körében - írta az MTI.

A Fehér Ház jelezte egyúttal, hogy az Egyesült Államok és Brazília együttműködik majd a hidroxiklorokinnal kapcsolatos kutatásokban is annak feltárására, hogy ez a gyógyszer vajon mennyire hatékony és biztonságos a Covid-19 kezdeti stádiumának kezelésében, továbbá a vírusfertőzés megelőzésében.

A hidroxiklorokint a malária és egyes súlyos immunbetegségek - mint például a lupusz vagy a reumatoid artritisz - kezelésére használják. A koronavírus kezelésében játszott szerepe erősen vitatott. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kifejezetten nem tanácsolja az alkalmazását, és ugyanilyen ajánlást tett az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) is. Franciaországban a klinikai teszteken kívül múlt hét szerdától nem engedélyezett az eddig malária ellen használt hidroxiklorokin nevű gyógyszert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők kezelésére használni.

Mindezek ellenére jó néhány amerikai kórházban változatlanul használják a Covid-19-es betegek kezelésére. Maga Donald Trump amerikai elnök pár héten keresztül szintén szedett hidroxiklorokin tablettát, mint mondta, arra az esetre, hogy ha megfertőződne a koronavírussal, akkor enyhébb tünetekkel kelljen megbirkóznia.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a napokban az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, miután egyre több hír szól a szer hatástalanságáról, kikerült a magyar terápiás protokollból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2020.06.01 10:19

Trump azonnal "küldött" értsd eladott egy csomo hatástalan hidroxiklorokin a braziloknak , nálunk meg exporttiilalom van rá (6 hónapos márc végétől) és itt rohad at alkaloidában gyártott gyógyszer.... ami innentől csak a maláriásoknak jó valamire az meg errefele nincs..

Ismét egy brutál baromság, mert az ördög a részletekben van !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html