Brutális visszaesést jósolnak az amerikai gazdaságban

A második negyedévben 37,7 százalékkal zsugorodhat az amerikai gazdaság teljesítménye éves összevetésben az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa költségvetési hivatala, a CBO előrejelzése szerint, a továbbiakban azonban már bővüléssel számolnak.
Szepesi Anita, 2020. május 20. szerda, 17:41
Fotó: Reuters

A hivatal azt prognosztizálja, hogy az amerikai hazai össztermék (GDP) 11,2 százalékkal csökken a második negyedévben az elsővel összevetve - írta az MTI.

Előrejelzésük szerint az amerikai gazdaság a második fél évben növekedésnek indul, ahogy a koronavírus-járvány miatti megszorító intézkedéseket fokozatosan feloldják.

A CBO számításai szerint a harmadik negyedévben az amerikai GDP 5 százalékkal, a negyedik negyedévben 2,5 százalékkal nő az előző negyedévvel összevetve.

A hivatal azzal számol, hogy a munkanélküliség 15,8 százalékkal a harmadik negyedévben éri el csúcsát, a negyedik negyedévben 11,5 százalékra mérséklődik. A ráta áprilisban 14,7 százalékra ugrott a márciusi 4,4 százalékról. Csak áprilisban 20,5 millió ember vesztette el munkáját.

A CBO most úgy látja, hogy 2021 utolsó negyedévében még mindig viszonylag magas, 8,6 százalék lesz a munkanélküliség az Egyesült Államokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK