Amerika kapitány elsüllyeszti a hajót

Donald Trump amerikai elnök ambivalens hozzáállása a koronavírus-járványhoz nem csupán belpolitikai zűrzavart okoz, hanem árt az Egyesült Államok vezető szerepének a világon. Amit az elnök elkövet az nem bűn, hanem rosszabb ennél: hiba.
Komócsin Sándor, 2020. március 29. vasárnap, 15:21
Fotó: MTI/EPA

Az Egyesült Államokban feljegyzett koronavírus-fertőzések jócskán meghaladta Kínában regisztráltakét és az USA válik a pandémia központjává. Donald Trump amerikai elnök azonban mintha mit sem venne ebből észre, éppen ebben az időszakban döntött úgy, hogy a szigorú korlátozásokra alapuló védekezés helyett hagyja terjedni a vírust, abban bízva, hogy hamarosan kialakult a társadalom nyájvédettsége. Azt tervezi, hogy húsvétra, azaz két hét múlva szövetségi szinten feloldja a veszélyhelyzetre vonatkozó korlátozásokat - írja elemzésében Edward Luce, a Financial Times (FT) Egyesült Államokkal foglalkozó publicistája.

Ennek eredményeként az USA két szempontból is elválik a világ többi országától. Az egyik, hogy ez lesz az egyetlen ország, amelynek első embere nyíltan kiáll amellett, hogy a gazdasági növekedést és az emberi életek megmentését mérlegre lehet tenni a vezetői döntések meghozatalakor. A másik, hogy szemben a világ többi országával, amelyek - ha némi cikk-cakk megtétele után is, mint például az Egyesült Királyság -, egyértelmű járványellenes stratégiát követ, az Egyesült Államoknak nincs világos válasza a koronavírus-problémára.

Hadd szóljon!

Trump naponta adja közre saját "tudományos" véleményét a járványról. Beszél arról, hogy a betegség megfelelő ellenszere egy maláriaellenes gyógyszerkeverék, arról, hogy a küszöbön áll egy csodálatos oltás bevezetése, arról, hogy a kórokozó a melegebb idő beálltával automatikusan eltűnik a színről, illetve arról, hogy kétségei vannak személyes távolságtartás hatásosságával kapcsolatban. Nyilvános szereplésein olyan szakértői slepp veszi körül, amilyet utoljára Moammer Kadhafi líbiai diktátor körül láthattunk.

A közvélemény-kutatások egy része szerint a társadalom elégedett azzal, ahogy az elnök kezeli a válságot, ám ezek akkor készültek, amikor a veszély megjelent. Ilyenkor az emberek vezetőik mögé gyülekeznek, később az összkép dönt. Ezért korai lenne Trump újraválasztására fogadni - Joe Biden, az elnök várható demokrata kihívója átlag hét százalékkal jobban áll nála a népszerűségi listákon, és ez nem változott a válságkezelés első három hetében.

Veszélyes

Trump időzítése riasztó. Fel akarja adni a szövetségi korlátozásokat húsvétkor, miközben a járvány várhatóan éppen akkor fogja elérni tetőpontját New York államban, azon a területen, amelyen az USA-ban a legerősebben tombol. Nem lesz olyan amerikai tagállam, amely követni fogja az elnök lazítását, és nem nagyon akadnak majd olyan amerikaiak, akik a húsvéti ünnepekre elutaznának valahova, összezsúfolódva a repülőgépeken. Ugyanakkor azoknak, akik nincsenek tisztában a veszéllyel, lehetővé teszi, hogy mozogjanak, s ezzel ők legyenek a leggyengébb láncszemek a járvány elleni fellépésben. És a fertőzésnek éppen erre a gyenge ellenállásra van szüksége, hogy legyen esélye áttörni.

Emellett Trump a koronavírussal kapcsolatban sem tud szabadulni attól, hogy mindent átpolitizál. Szerinte demokrata ellenfelei le akarják állítani a gazdaságot, hogy elégedetlenné tegyék az embereket, akik ezért nem választják majd őt újra. Ebből neki az következik, hogy éppen az ellenkezőjét kell csinálnia: mindenáron mozgásba kell hoznia a gazdaságot.

Kigúnyolhatják

Trump válságkezelése Amerika globális vezető szerepét is veszélyezteti. Kína az, amely "arcvédő-diplomáciájával" átveszi a kezdeményező szerepet a járvány elleni harcban. Kína küld Európába, Afrikába és Ázsia más országaiba arcmaszkokat, szellőzőket és más felszereléseket, nem az USA. Azzal, hogy az Egyesült Államok lemond arról, hogy a válságkezelés élére álljon, gúnyolódás tárgyává válhat. Pandémiák idején nincs lehetőség arra, hogy valaki késve, utólag legyen határozott. Az FT publicistája szerint ezért Trump rosszabbat tesz, mint ha bűnt követne el: nagyot hibázik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.03.30 12:16

@Borisz1106:
Ha ha ha! Ha az összes fideszkomcsi feldobja a talpát új világ jön!
Te legyél az első beszari Jónás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.03.30 12:02

@znojmo: "Sem a világ sem Amerika nincsen veszélyben."
Lassan magára marad vén komcsi! Én szóltam időben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.03.30 11:07

Sem a világ sem Amerika nincsen veszélyben. Igen, sokszor dönteni kell néhány amúgy is menthetetlen beteg halála, vagy a jövő. Egy gazdasági összeomlást kockáztatni nem éri meg menthetetlen betegek haláláért.
Az meg komplett baromság életkorhoz kötni a veszélyeztetettséget.
A világ beteg, az a világ amely hisz egy tanulatlan szellemileg nem ép kislány szavainak.
A WHO elnökének hazáját(Etiópia) kell megnézni és ennek az embernek hiszünk ez is egy beteg dolog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.29 17:48

@Sancho12: "A nyájvédettséget az angolok is megpróbálták,látni az eredményét."

Ja, az eredmény kb. tök ugyanaz mint a vesztegzárral próbálkozó országokban, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.03.29 17:32

Szerintem az EU is elég elrettentő példával szolgál a járvány kezelésével kapcsolatban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html