Leverné a gyártókon a kimaradt vakcinákat az EU

Jogi eszközöket is hajlandó bevetni Brüsszel, hogy a gyártók teljesítsék a szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Charles Michel az Európai Tanács elnöke keménységet ígért, amivel biztosítható, hogy megjönnek a lekötött oltóanyagok.
Rácz Gergő, 2021. január 24. vasárnap, 14:33
Fotó: AFP

Az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket - jelentette ki Michel a francia Europe 1 rádiónak.

A Pfizer amerikai gyógyszergyár a múlt héten bejelentette, hogy lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja a gyártókapacitásokat. Pénteken az AstraZeneca brit vállalat tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák következtében ugyancsak lelassul a vakcina szállítása az EU-ba - írja az MTI.

"Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat" - hangsúlyozta Michel. Hozzátette: az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a vállalatok átláthatóan kommunikáljanak a szállítási késések okaival kapcsolatban. Közölte azt is, hogy amikor a Pfizer tudatta, hogy késés várható, az EU-nak - kemény tárgyalási álláspontot képviselve - sikerült a késések időtartamát csökkenteni.

"Keményen az asztalra csaptunk, így elértük, hogy több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható" - mondta.

Az Európai Uniót januárban sok bírálat érte amiatt, hogy messze elmaradt a várakozásoktól a leszállított oltóanyagok mennyisége. Az unió mintegy 2,5 milliárd euró értékű előzetes kötelezettségvállalási szerződést kötött csaknem 2,3 milliárd adag potenciálisan hatékony vakcinára hat oltóanyaggyártóval. A szerződésekben az árazásra, a szállítási és egyéb kulcsfontosságú feltételekre vonatkozó részleteket titkosították.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.01.24 18:52

Valakik tudnak vakcinát gyártani.
Vannak országok akik tudnak beszerezni vakcinát.
Az unió nem tartózik közéjük.
Az uniónak nem volt járványügyi terve.
Az uniónak nincs vakcinája.
Az unió ráadasul gátolja az egyes tagországainak a vakcinabeszerzését.
Az unió eltűri, hogy Svédország szándékosan megölette az időseit mint anno Mengele a táborlakókat.
Mondjunk jót is!: Oda mer csapni az asztalra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.24 15:08

"Keményen az asztalra csaptunk, így elértük, hogy több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható" - mondta Charles Michel.
Mint egykor a doni kozákok:

"Rajta te sasszívű, vaskezű had,
hej a jó doni penge-e
jól odacsap, odacsap."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html