Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alapvetően évekig tart védőoltást kifejleszteni új típusú vírusok ellen, azonban most annyival egyszerűbb a helyzet, hogy a 2003-as SARS-kitöréskor már találtak működő vakcinákat. A most tomboló koronavírus Covid-19 nevű törzsét nem véletlenül nevezik SARS-CoV-2-nek a szaknyelvben, mivel 80-82 százalékos hasonlót mutat a genomja.

A világon legalább 35 laboratóriumban folyik feszített tempójú kutatás a koronavírus-vakcina kifejlesztésének érdekében, és legalább négy ígéretes vakcinát fejlesztenek párhuzamosan. A hagyományos antitestes változat mellett, folyik egy kutatás, amelyben az oltóanyagot kapó szervezet maga állítja elő a saját sejtjeiben az antigén fehérjéket. Az eljárás lényege, hogy a kutatók közvetlenül a vírus örökítőanyagából vett, mRNS (vagy hírvivő RNS) nevű rövid szakaszokat fecskendeznek a páciensek véráramába. Ennek hatására beindul a gazdasejt fehérjetermelése, és legyártja azt a fehérjét, amely elengedhetetlen a vírus fertőzőképességéhez - derül ki az Index cikkéből.

Ahogy arról korábban a vírus mutációs képességeit bemutató cikkünkben írtuk, ehhez nagy segítség, hogy a kutatók tisztázták már, hogy a hACE-2 nevű sejtfelszíni fehérje a Covid-19 receptora - leegyszerűsítve tehát ezen keresztül fertőz. Most pedig egy ilyen mRNS-t, és ezt a fehérjét célzó oltással állt elő a korábbi SARS-járvány tapasztalatai alapján a Massachusetts állambeli Cambridge-ben található Moderna Therapeutics cég. A fejlesztőtársaság már el is készült a koronavírus elleni vakcina első tesztverziójával.

Az Index cikke alapján az oltás klinikai tesztje már áprilisban elkezdődik, de szélesebb körben bevethető oltás a szakértői konszenzus alapján legkorábban egy-másfél év múlva lehet belőle. De ez csak a világ Kínán kívüli részére vonatkozik: az ázsiai ország enyhébb szabályzása miatt már néhány hét múlva embereken is elkezdhetik alkalmazni. A Voice of Americának nyilatkozó kínai hatósági szakértők szerint április elejében kezdődhetnek a tesztek.

Ez a helyzet most Magyarországon

Kedden derült ki, hogy a Szent László Kórházban már napok óta járványügyi zárlat alatt álló újabb 3 iráni SE hallgatónál diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést. Így Magyarországon már 12 főnél találták meg a SARS-CoV-2 vírust. A hazai betegek közül 8 iráni, 1 brit, és 3 magyar állampolgár (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége).

Globálisan kedd reggelig már több mint 4000 ember halt meg a koronavírus-járványban, míg a fertőzések száma meghaladta a 110 ezer főt, de közülük már több mint 64 ezer embert gyógyultnak nyilvánítottak. A Covid-19 nevű betegség jelenleg Európában és az USA-ban terjed a leginkább.