Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A támogatási programot az EB az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.

A magyar program támogatást nyújt a kutatóknak és a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a koronavírus-járvány alatt és után is folytathassák kutatási és fejlesztési tevékenységeiket. A munkahelyek fenntartása az innovatív ágazatokban rendkívül fontos az európai gazdaság számára ahhoz, hogy a válság után újra erős lábakon állhasson - mondta Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke.

A magyar kormány olyan bértámogatási intézkedést jelentett be Brüsszelnél, amelynek keretében a magyar hatóságok finanszírozhatják azon vállalkozások bérköltségeit, melyek a koronavírus-járvány miatt máskülönben elbocsátanák a kutatókat és a fejlesztőket. A támogatás mérettől függetlenül minden vállalkozás számára elérhető, és elsősorban az intenzív kutatási és innovációs tevékenységet folytató vállalatok célozza meg.

A bizottság értékelése szerint a magyar intézkedés összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel, különös tekintettel a következőkre:

  • az intézkedés fedezi a kutatónak és fejlesztőnek minősülő alkalmazottak bérköltségeit, és azokra a vállalkozásokra korlátozódik, amelyek a koronavírus-járvány következtében egyébként elbocsátanák az alkalmazottjaikat,
  • a támogatási intenzitás megfelel az ideiglenes keretszabály által megengedett legfeljebb 80 százaléknak, és
  • a program tiszteletben tartja a tizenkét hónapos maximális időtartamot.

Az EB arra a következtetésre jutott, hogy a magyar intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedést - olvasható a friss közleményben.

A korábbi bejelentés szerint a magyar kormány 40 százalékos bértámogatást vállal a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett munkavállalóinak megtartása érdekében három hónapra. A vállalkozások már április 15-étől pályázhatnak a kutatás-fejlesztési bértámogatásra.

A kérelmet a munkáltatónak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétettek szerint kell benyújtania. A támogatás havi összege munkavállalónként legfeljebb 318 920 forint. Erre az összegre azon munkavállalók után lesz jogosult a munkáltató, akiknek a veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti bruttó munkabére eléri, vagy meghaladja a 670 ezer forintot.