Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Atradius szerint 1980 óta nem sújtotta ilyen válság a világgazdaságot.  A járvány a világ összes országának gazdaságát érinti. Nemcsak a fejlett országok sínylik meg a koronavírust, hanem a fejlődő piacok is. Kína lehet a Föld egyetlen országa, amelyik minimális növekedéssel zárja az idei évet - mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

Oroszországot épp a Szaúd-Arábiával vívott olajárháború közepette érte el a járvány. Mivel az orosz gazdaság legfőbb bevételi forrása az olaj, az alacsony árak következtében akár 6,2 százalék is lehet a GDP visszaesése idén. Brazília későn reagált a Covid-19 megjelenésére, ezért a betegség ott terjed a legnagyobb ütemben, és ez 7,5 százalékos zuhanást okozhat 2020-ban. Mexikót az amerikai és kanadai importigények csökkenése sújtja, itt mínusz 5,2 százalék lehet a gazdaság idei teljesítménye. Az indiai gazdaság mintegy 6 százalékkal esik vissza, a török GDP mínusz 4,6 százalék lehet, míg a dél-afrikai 9,1 százalékkal zuhan.

Jövőre azonban akár nagy növekedés is elképzelhető. Az optimista forgatókönyvünk alapja, hogy 2021 elején meglesz a vakcina a vírus ellen. Ebben az esetben jövőre 6,5 százalékos globális GDP-növekedéssel kalkulálunk. Ha nem sikerül kifejleszteni az oltóanyagot, az idei adatokat módosítanunk kell az év végén - tette hozzá az országigazgató.

A vakcina kifejlesztése, illetve a szociális távolságtartási szabályok enyhítése esetén Kelet-Európa gazdasága az idén 5 százalékkal csökken, és jövőre 5,3 százalékkal nőhet. A pesszimista forgatókönyv szerint a régió GDP-je 2020-ban 12,4 százalékkal esik vissza, a 2021-es növekedés pedig 5,9 százalék lehet.

A hitelbiztosító szakértői szerint a magyar gazdaság idén 4-7 százalékkal esik vissza. A legnagyobb visszaesés az autóipart, a turizmust és a tartós fogyasztási cikkek piacát éri. Az Atradius országigazgatója emiatt indokoltnak tartja, hogy nálunk más - országokhoz hasonlóan - az állam átmenetileg beálljon a hitelbiztosítók mögé, így garantálva a vállalatok közötti finanszírozás változatlan fennmaradását.

Németországban és kilenc másik európai országban ez már működik, míg Ausztriában, Lengyelországban vagy Romániában nemsokára elindul ez a kiemelt jelentőségű program. A jelenlegi hazai megoldás hasznos, de csak egy szűk körben használható lehetőség, ami makrogazdasági szinten nem jelentős. A magyarországi hitelbiztosítók nyitottak lennének egy szélesebb spektrumú állami szerepvállalásról tárgyalni - mondta Vanek Balázs.