A lengyeleknek valami különleges szerencséjük van a válságoknál - mondják önmagukról a Rzeczpospolita cikke szerint. Elkerülte őket a 2008-2009-es globális összeomlás, s bár a koronavírus-járványt nem, de kisebb gazdasági kárt okozott, mint az országok többségében. 2009-ben Lengyelország volt az egyetlen az unióban, amelynél nem esett a GDP. Ebben segített a zloty meggyengülése és az előző évek adócsökkentése is.

Nagyjából tíz évre rá, 2020-ban nem sikerült tartani a "zöld sziget" státuszt, mert mint a statisztikai hivatal hivatal előzetes becsléséből kiderül a GDP 2,8 százalékkal csökkent, ami az első és egyben legmélyebb csökkenés 1991 óta. Ugyanakkor ez nem akkora, mint amilyentől egy hónapja tartottak és jóval kisebb, mint az uniós országok többségében.

A lengyel gazdaság válság elleni ellenállását a pénzügyi politika jelentős enyhítésének, az erős német gazdasági kapcsolatoknak köszönhetik. Emellett ezúttal szerencse, hogy a turizmus nem játszik jelentős szerepet a lengyel GDP termelésében. Ehhez vehető még az ipar kedvező struktúrája. Dacára annak, hogy az állam kiadásai a válságkezelés miatt megugrottak az államadósság csak a GDP 60 százalékára ment fel, az egy évvel korábbi 46 százalékról.

A szakemberek szerint a fogyasztók és a cégek megtanultak a járvány körülményei között élni, illetve működni. Biztosak abban, hogy a válság miatt indított gazdaságösztönzésnek és az erős exportnak köszönhetően Lengyelország 2021-ben a régió országainál jobban fog boldogulni.