Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány okozta félelem évekre beivódhat az emberek tudatába, ami súlyos következményeket okozhat a gazdaságban - véli Robert Shiller Nobel-díjas amerikai közgazdász professzor. A Yale Egyetem tanára úgy látja, hogy a pandémia pszichológiai következményei, főként ha az USA tagállamai felfüggesztik a könnyítéseket a visszatérő fertőzések miatt, hosszú távú hatással járhatnak.

Úgy látszik, hogy lesz még a járványnak egy második hulláma is - fejtegette Shiller a CNBC-nek adott interjújában -, ami újabb karanténintézkedésekkel járhat. Ez az előzőnél is rosszabb pszichológiai hatással járhat. Nevezetesen kialakulhat az emberekben az a tudat, hogy ennek "soha nem lesz vége", így elveszthetik a kockázatvállalási hajlandóságukat.

Valójában ez a folyamat egy önmagát beteljesítő jóslattá válhat. A befektetések és a vásárlások visszaesése súlyos gondokat okozhat a vállalatoknak, ami elbocsátásokhoz vezet, ami tovább erősítheti a válságtudatot. A végeredmény egy új viselkedési kultúra kialakulása lehet, amelyben az emberek nem követik az utolsó divatot, nem járnak új autókon, távoltartják magukat a dolgoktól. Ez egy nyugalmasabb élet lenne, de rossz az üzletnek.

Shiller nagy kockázatokat lát a tőkepiacokon és aggódik a gazdasági fellendülése miatt. Mint a gazdaságpszichológia szakértője a lelki folyamatokból vezeti ezt le. Megdöbbentő volt, mennyire nem törődtek a piaci szereplők a járvánnyal az év elején, február végéig, amikor erőteljesen megjelent Kínán kívül is. Ekkor hirtelen megrémültek a lehetséges következményektől, majd ez folyamatos idegességgé, félelemmé mélyült. Ez a folyamat vezethet el a tartós recesszióhoz, egy gazdasági depresszióhoz.