Jó hír érkezett Németországból

A német gazdaság már túljutott a mélyponton, de egymillió munkahely elvesztésébe és a GDP 6,8 százalékos csökkenésébe kerülhet az országnak a koronavírus-járvány a kieli IfW gazdaságkutató friss prognózisa szerint.
Domokos László, 2020. június 18. csütörtök, 14:10
Fotó: AFP

Németország már túljutott a válság mélypontján, ami a visszaesés szokatlan meredeksége miatt komoly, a talpra állás ütemét lelassító sérüléseket hagyott maga mögött a gazdasági szereplők körében. A második negyedévben ugyanis 12 százalékos volt a GDP-csökkenés, a szövetségi köztársaság fennállása óta valaha tapasztalt legnagyobb mértékű - mondta Stefan Kooths, az IfW (Institut für Weltwirtschaft) konjunktúrakutatási vezetője az MTI beszámolója szerint.

Az év második felében viszont már megindulhat a gazdasági aktivitás fellendülése a friss porgnózis szerint, részben a kormány konjunktúracsomagjának köszönhetően.

Az intézet 2020 egészére 6,8 százalékos GDP-csökkenésre számít, majd 2021-ben 6,3 százalékos növekedésre. A májusi prognózisában az intézet még 7,1 százalékos csökkenést jelzett erre az évre és 7,2 százalékos növekedést jövőre.

A német kormány konjunktúracsomagja az IfW szerint nem igazán szentel nagy figyelmet a lakossági fogyasztás csökkenésének, ami a gazdasági növekedés fontos pillére. A lakossági fogyasztás az első negyedévben 3,2 százalékkal csökkent, a német újraegyesítés óta a legnagyobb mértékben. A második negyedévben pedig még ennél is nagyobb, 13 százalékos csökkenéssel lehet számolni.

A fogyasztói árak az idén 0,6 százalékkal emelkednek, 2021-ben pedig 2,7 százalékkal.

A munkaerőpiacon a részmunkaidős foglalkoztatással sem lehet teljesen kívédeni a termeléskiesés következményeit, a foglalkoztatottak száma átmenetileg 44,3 millió alá csökkenhet, a munkanélküliségi ráta pedig a 2019-es 5 százalékról 2021-re 6,1 százalékra emelkedhet.

Az IfW prognózisában azzal a feltételezéssel élt, hogy a koronavírus-járványt 2021 elejére gyógyászati szempontból teljes mértékben sikerült ellenőrzés alá vonni és már semmilyen számottevő gazdasági következménnyel járó járványvédelmi korlátozó intézkedés meghozatalára nem lesz szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.06.18 15:31

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html